Съдят МВР за 50 млн. лева заради паспортите

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
602

Граждански колективен иск срещу МВР заради издаването на новите документи за самоличност ще подадат в съда от сдружение "Гражданска инициатива "Справедливост".Това съобщи на пресконференция в пресклуба на БТА председателят на сдружението Иван Груйкин.

От сдружението настояват Софийски градски съд (СГС) да признае, че за периода от 1 април до 26 август МВР противоправно е нарушило сроковете за издаване на лични документи и нормалната организация и ред за издаването им. Също така в иска се посочва, че министерството трябва да заплати сумата от 1000 лева – частично обезщетение от общата претенция, която се очаква да бъде 50 млн. лв. за нанесени неимуществени щети на подалите заявления за издаване на лични документи. При уважаване на основната част от иска и след присъединяване на гражданите към него, размерът на иска ще бъде увеличен, уточни Груйкин.

Третата точка по иска е за това СГС да задължи МВР да гарантира организация на работата си, с която да се предотврати създалия се „хаос“ около издаването на документите.
Към иска могат да се присъединят всички граждани, навършили 14 години и подали заявления за издаване на документи за самоличност, посочи Иван Груйкин. Той добави, че при произнасяне на СГС в полза на сдружението, всеки присъединил се ще получи сумата от 50 лв.

Иван Груйкин заяви, че е една от причините да се подаде този иск е това, че нито министър-председателят Бойко Борисов, нито министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов са поели отговорност за случилото се. Според Груйкин оправдания чрез фактори извън системата на МВР като фирмата-изпълнител „Сименс“ не са коректни, тъй като от министерството е трябвало да направи съответните гаранции при сключване на договора.

Междувременно български професор заяви, че е преброил 17 грешки в новите документи за самоличност.

 

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!