Съдът в Стара Загора разглежда мярката на нападателя на Дебора

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
72

Снимка: БНР

Очаква се днес Окръжният съд в Стара Загора да разгледа мярката за неотклонение на Георги Георгиев, обвинен за жестокото нападение над 18-годишната Дебора. 26-годишният охранител пледира невинен и иска да бъде пуснат от ареста.
Случаят предизвика вълна от обществено недоволство и протести в цялата страна.

Снощи в София и в редица градове се проведе второто национално протестно шествие срещу насилието. В столицата демонстрацията беше под наслов “Не на насилието! Няма да мълчим! Нито една повече!”.

Участниците отправиха редица искания към институциите и настояха за ново извънредно заседание на Народното събрание за приемане на още законодателни промени за превенция на домашното насилие и за по-ефективна защита на жертвите.

Сборният пункт на участниците в протеста беше Съдебната палата в столицата, след което те се отправиха на шествие до Народното събрание. В понеделник, на извънредно заседание, депутатите приеха на първо и второ четене промени в Закона за защита от домашно насилие. Те включиха и специална дефиниция на “интимна връзка” и я приравнят на фактическото съжителство с брак или без брак. Също така депутатите одобриха на първо четене поправки в Наказателния кодекс за по-строги санкции при нанасяне на телесна повреда. Според протестиращите това е добра крачка, но има нужда от още законодателни промени.

Сред другите искания на протестиращите са откриване във всяка област на страната на кризисни центрове за пострадали от насилие, незабавно въвеждане на дефиниции за насилие, основано на пола и престъпления от омраза, извършени на основата на пола. Заради думи на Вежди Рашидов на неизключен микрофон в почивката на извънредното заседание на парламента от понеделник протестиращите поискаха и оставката му като депутат от ГЕРБ-СДС. Той подаде оставка като член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ и като председател на парламентарната комисия по културата и медиите.

Акцията приключи на Орлов мост, но без блокада на ключовото кръстовище.

Днес в 10ч. пред парламента протестиращи ще поискат оставката на депутата от ГЕРБ-СДС Вежди Рашидов като народен представител заради нецензурното му изказване по адрес на жените, станали жертви на насилие.
bnr.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!