Съдът потвърди наказания на още двама приятели на Красьо

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
389

Върховният административен съд (ВАС) потвърди наказанията на още двама магистрати,

контактували с Красимир Георгиев – Красьо Черния.

Съдът е отхвърлил жалбата на прокурора от Хасково Петър Мидов, който беше понижен в ранг за две години. В началото на юни 2009 г. – ден преди избора във Висшия съдебен съвет за шеф на окръжната прокуратура в Хасково, Георгиев и Мидов са се чули по телефона и са се срещнали два пъти. Според ВАС контактите на прокурора с Красьо показват, че магистратът се е опитал да използва лични връзки и ходатайства за кариерното си израстване. Това според съда предполага умисъл в действията му.

Магистратите оставиха в сила и понижаването в ранг на прокурора от Плевен Димитър Захариев. По делото му е установено, че от 1 януари до 16 юни 2009 г. между него и Красьо Черния е имало общо 103 телефонни контакта, от които 10 sms-а. В решението си съдът е записал, че Захариев е нарушил задължението на магистрата “да се въздържа от поведение, което създава съмнение в обществото за използване на неприемливи начини за кариерно развитие, както и да не поддържа връзки, които биха създали впечатление за накърняване на професионалното и личното му достойнство като работещ в съдебната власт”.

Случаят на Захариев е специфичен, тъй като той не е бил кандидат за началник в системата. Според ВАС обаче той е цял да се кандидатира за шеф на окръжната прокуратура в Плевен и го е заявявал открито.

Двете решения не са окончателни и подлежат на обжалване пред петчленен състав на Върховния административен съд.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!