С колко ще намалеят цените на бизнес имотите на Острова при Brexit без сделка?

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
160

Стойността на капитала във Великобритания ще се понижи дори при излизане от ЕС със споразумение
Снимка: Архив Ройтерс

Ако не бъде постигната сделка за Brexit, цените на бизнес имотите във Великобритания вероятно ще намалеят с между 5 и 9% в идните две години, показва доклад на Capital Economics, цитиран от онлайн изданието ipe.com.

Консултантската компания прогнозира, че стойността на капиталите ще намалее с 3,5% през 2019 и 1,9% през 2020 г. при „подреден“ Brexit без сделка и съответно със 7,4% и 1,4% при „хаотично“ напускане на Европейския съюз от Великобритания.
Прогнозата е доста по-оптимистична в сравнение с тази на Английската централна банка (АЦБ), която неотдавна предупреди, че стойността на капиталите, вложени в бизнес имоти, може да намалее с 27% в идните пет години при „разрушителен“ Brexit и с 48% при „хаотично“ напускане.
Capital Economics отбелязва, че анализът на централната банка „се основава на най-лошия сценарий в стрес тестовете за банковата система“ и не дава „правдоподобни прогнози“.

В доклада се посочва още, че „цифрите на АЦБ не отговарят“ на очакванията на Capital Economics за намаляване на експозицията на банките на ипотечно кредитиране.

„Липсата на зависимост от дълговото финансиране през настоящия цикъл спрямо предходния“ беше посочена като един от многобройните фактори, които гарантират, че пазарът ще бъде по-стабилен в сравнение с 2007 и 2008 г.

„Съотношението на дълга към собствения капитал е значително по-ниско, което осигурява защита, така че инвеститорите вероятно няма да бъдат принудени да продават от банките, дори стойностите рязко да намалеят“, казва се още в доклада.

Но Capital Economics очаква стойността на капитала във Великобритания да намалее, дори да бъде постигнато споразумение за Brexit. Компанията прогнозира понижение от около 4% в идните две години.

Последната консенсусна прогноза на The Investment Property Forum, която включваше прогнозите на 25 фондови мениджъри и консултанти, показа, че повечето инвеститори очакват стойността на капиталите във Великобритания да намалеят с 1,7% през 2019 г. и 1,2% през 2020 г.

По статията работи: Божидарка Чобалигова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!