Ryanair съди ЕС заради спасителната помощ на Швеция за авиоиндустрията

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
325

Нискотарифният авиопревозвач е изключен от подкрепата на стойност 455 млн. евро, приета от скандинавската страна

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Ryanair Holdings е поискала от съда на Европейския съюз да отмени одобрената от ЕС програма на Швеция за гарантиране на заемите за авиокомпании на стойност 455 млн. евро (494 млн. долара), предава Bloomberg. Това е първото от вероятната поредица от дела срещу усилията на европейски правителства да спасят избрани авиокомпании, пострадали от срива на въздушния трафик.

В документите, внесени от Ryanair в съда на 1 май, се твърди, че Швеция е нарушила директивите на ЕС, като е ограничила държавните гаранции за заеми за авиокомпании, които са имали лиценз за пътническа авиация в Швеция на 1 януари, като на практика е изключила ирландския авиопревозвач и други авиокомпании, които имат услуги в скандинавската страна, но самолетите им са базирани в други страни в Европа.
Главният изпълнителен директор на Ryanair Майкъл О’Лиъри обвини правителствата, че спасяват предпочитаните си авиокомпании и не предлагат същата подкрепа на авиокомпании като неговата и Wizz Air Holdings, които е малко вероятно да получат големи спасителни пакети от страните, където са лицензирани.
Ryanair изрази същите притеснения относно сходни програми за подкрепа във Франция и Дания. Европейската комисия съобщи, че ще защити решението си в съда.

Ryanair информира в комюнике, че шведската програма дискриминира авиокомпании, базирани извън страната, като не взема предвид „ролята на такива паневропейски авиокомпании за свързаността“ между страните членки на ЕС, които не са издали лиценза им за опериране.

Авиопревозвачът критикува също ЕК, че не е изпълнила задължението си да контролира държавните субсидии, тъй като не е провела надлежно разследване на програмата.

Съдебното дело може да забави усилията на правителствата да предоставят помощ за милиарди евро на авиокомпаниите в региона, след като коронавирусната пандемия спря пътуванията. Франция и Холандия подготвят спасителен пакет за Air France-KLM, а германската Lufthansa, най-голямата авиокомпания в Европа, обсъжда спасителна помощ от Германия и други страни. Италия иска да поеме контрол върху Alitalia

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Кирилова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!