Ryanair: Британската карантина е неприложима, възобновяваме полетите през юли

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
1384

Нискотарифната авиокомпания ще установи пунктове за проверка на температурата на пътниците и ще изисква носенето на маска

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Ryanair Holdings съобщи, че намерението на Великобритания да поставя под карантина посетители за 14 дни не е научно обосновано и е неприложимо. Авиокомпанията обяви планове да възобнови почти 1000 полета на ден от юли, предава Bloomberg.

Ирландският нискотарифен авиопревозвач, който приземи повечето самолети от флотилията си в края на март, съобщи, че ще установи пунктове за проверка на температурата на пътниците, ще изисква носенето на маски и ще забрани опашките пред тоалетните след възобновяването на около 40% от полетите си. Тоалетните ще са налични при поискване, съобщи Ryanair в комюнике.

“Ryanair се противопоставя на неефективните и научно необосновани мерки като двуседмична карантина, която е напълно неприложима и неоснователна от научна гледна точка“, посочва компанията в отговор на въпроси по имейл, след като британският здравен министър Мат Хенкок заяви, че британците едва ли ще могат да пътуват в чужбина това лято. „Очакваме голяма част от хората да игнорират това“, допълва Ryanair.
Завръщането на пътническите полети в Европа зависи от отмяната на ограниченията на правителството за полети на Стария континент. Докато Европейската комисия подготвя препоръки за отмяна на граничния контрол, острата реакция на Ryanair показва конфликтните приоритети, които може да затруднят повторното отваряне.
Всяка страна членка на Европейския съюз определя собствени правила за влизане на територията и. Великобритания, която неотдавна напусна блока, но остава основен хъб за полети в региона, планира 14-дневна карантина за пристигащите пътници, която някои определят като равносилна на забрана.

“Малко е вероятно големи, разточителни ваканции в чужбина да са възможни това лято. Мисля, че ще се запази някаква форма на социално дистанциране“, каза Хенкок в интервю за телевизия ITV във вторник.

Испанската туристическа индустрия, която е ключов двигател на икономиката, също получи потенциален удар, след като правителството нареди тази седмица всички хора, пристигащи от чужбина, да бъдат подложени на задължителна 14-дневна карантина в „домовете или квартирите им“. Мярката ще остане в сила до отпадането на настоящото извънредно положение.

Главният изпълнителен директор на Ryanair Майкъл О’Лиъри също така разкритикува плановете за държавна подкрепа и тази седмица оспори френската спасителна програма за Air France-KLM.

Авиокомпанията съобщи, че ще възобнови полетите от повечето си бази и ще предлага места с начална цена от 20 евро (21,60 долара) в едната посока. Услугата ще включва по-малко чекиран багаж, онлайн чекиране и бордни карти, които могат да се свалят на смартфони.

Планове за координация

Британската карантина поставя под съмнение плановете за повторно отваряне и на други европейски авиокомпании, които приземиха самолетите си. Собственикът на British Airways, IAG, съобщи, че ще трябва да преразгледа целта си за възстановяване на работата си през юли.

Международната асоциация за въздушен транспорт (ИАТА) призова правителствата да възприемат координиран подход за повторно отваряне в Европа, като в същото време призна предизвикателствата заради различния брой заразени в различните страни.

Препоръките на Европейския съюз, които се очакват в сряда, са част от „пакет туризъм“ с необвързващи насоки, които покриват всичко – от здравни мерки до ваучери за пътуване. Еврокомисарят за конкуренцията Маргрете Вестагер заяви пред депутатите миналата седмица, че дигиталните приложения за проследяване на контакти може „да позволят поне някои пътувания през лятото“.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Миглена Иванова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!