Русия заплаши НАТО с “катастрофални последици”

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
280

Москва посочи експанзията на НАТО на изток като ключов фактор за решението си да нахлуе в Украйна

Русия предупреди днес за “катастрофални последици” за Европа в случай на ескалация в Украйна, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че предупреждението е отправено в момент, когато лидерите от НАТО се готвят да изпратят “позитивно послание” на Киев на среща, на която се обсъждат изгледите за присъединяване на Украйна към военния съюз, предаде БТА.

Москва посочи експанзията на НАТО на изток като ключов фактор за решението си да нахлуе в Украйна преди близо 17 месеца, а Кремъл заяви вчера, че ако Украйна се присъедини към съюза, това ще представлява пряка заплаха за сигурността за Русия, на която Москва ще реагира ясно и решително.
В поредица изявления на високопоставени руски дипломати преди срещата на НАТО във Вилнюс Константин Гаврилов, който оглавява делегацията на Русия на преговорите във Виена по въпросите на военната сигурност и контрола над въоруженията, обвини САЩ в подклаждане на конфликта чрез снабдяването на Украйна с оръжия.

В интервю за руската агенция РИА Гаврилов каза, че Европа първа ще се сблъска с “възможни катастрофални последици”, ако конфликтът, както каза той, ескалира. Гаврилов обаче не уточни какви биха били тези последици. “Нека погледнем фактите – САЩ не се интересуват особено от съдбата на Европа”, каза той, като обвини Вашингтон, че следва план, целящ да отслаби и да подкопае Русия.

По-рано руският посланик в САЩ Анатоли Антонов отправи подобни критики за “антируската” позиция на Вашингтон на срещата във Вилнюс. “Прави се всичко възможно за подготвяне на местното обществено мнение за одобряването на всякакви антируски решения, които ще бъдат взети във Вилнюс през следващите дни”, заяви Антонов в “Телеграм”.
fakti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!