Rolls-Royce ще съкрати поне 9 хил. души заради кризата в авиоиндустрията

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
52

Компанията ще спести годишни разходи в размер на 1,3 милиарда паунда с прилагането на мярката

Снимка: Christopher Pike/Bloomberg

Британският производител на самолетни двигатели Rolls-Royce обяви, че ще съкрати най-малко 9000 работни места от световния си персонал, който наброява 52 хил. души, за да се адаптира към свития авиационен пазар заради пандемията, предава Bloomberg.

Rolls-Royce, която доставя двигатели за големи самолети като Boeing 787 и Airbus A350, допълва, че загубата на работни места ще се отрази предимно на нейния граждански аерокосмически бизнес и централните поддържащи функции.

С мярката компанията ще спести годишни разходи в размер на 1,3 милиарда паунда (1,59 милиарда долара). Разходите за преструктурирането ще възлязат на около 800 милиона паунда.

Компанията ще намали и разходите за предприятията, за имотите и други разходи.
Пътуванията рязко се свиха през март заради наложените ограничения от правителствата по света, за да се спре разпространението на коронавируса.

Авиокомпаниите заземиха по-голямата част от флотилиите си и може и да не се нуждаят от толкова много нови самолети в бъдеще предвид очакваното бавно възстановяване на сектора. Това сериозно засяга бизнеса на Rolls-Royce, която печели от броя часове, в които двигателите и летят.

Седалището на компанията е в Дарби, Англия. Около две трети от работните му в подразделението за гражданска авиация са базирани във Великобритания.

Rolls-Royce стартира незабавно консултациите със синдикатите за съкращенията.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!