Рискованият залог на Мей може да се окаже губещ

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
178

Изглежда че нито лейбъристите, нито северноирландските юнионисти са склонни да подкрепят Мей и този път
Снимка: Ройтерс

Британският премиер Тереза Мей направи отчаян последен залог в опит да прокара в парламента споразумението си за Brexit, преди да напусне поста си – усилията й обаче изглеждат обречени.

В реч във вторник премиерът обеща да даде на членовете на парламента възможност за гласуват дали да свикат нов референдум за ратифициране на условията по излизането на Великобритания от Европейския съюз. Мнозина от депутатите, най-вече лейбъристите, призовават за това, но премиерът постави условие, което преди това трябва да бъде спазено, посочва Bloomberg в свой материал.
Само минути след края на нейната реч започна недоволството. Привържениците на Brexit от Консервативната партия се присъединиха към опозиционният лидер Джереми Корбин и северноирландската Демократична юнионистка партия (ДЮП), които разкритикуваха предложението й. Те обещаха да гласуват срещу него в Камарата на общините следващата седмица.

„Не можем да подкрепим този законопроект, тъй като той на практика е преработване на това, което обсъждахме преди“, заяви Корбин, цитиран от Ройтерс.

От своя страна заместник-лидерът на ДЮП заяви, че по думите му Brexit все пак ще бъде осъществен, но това може да изисква нов премиер.

„Цялото внимание в Уестминстър е фокусирано върху това, което идва след премиера, това е е идн от проблемите, които тя има що се отнася до изпълнението на този тюрлюгювеч от предложения“, заяви Найджъл Додс.

Предложението на Мей представлява може би последният й опит за гласуване на споразумението. Досега то бе отхвърляно от депутатите три пъти.

„Вярвам, че трябва да намерим начин да помогнем на депутатите да изпълнят Brexit. Сега има един последен шанс да го направим“, заяви тя във вторник.

Британският паунд отчете поскъпване, след като стана ясно, че ще бъде допуснато гласуване за евентуален нов вот. Той обаче отново поевтиня, след като стана ясно, че предложението на премиера изглежда няма да намери поддръжници. Минути след 22:30 ч. българско време британската валута струва 1,2702 долара за паунд.

Депутатите ще имат право на т. нар. свободно гласуване, което означава, че всеки един от тях ще има право да избере предпочитаната опция, което до известна степен увеличава шансовете за ново допитване до избирателите.

По статията работи: Елена Илиева
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!