Рим създава команден център за избора на нов папа

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
512

В Рим се подготвя създаване на команден център за предстоящия избор на нов папа, съобщи кметът на Вечния град Джани Алемано.„Задачата на центъра ще бъде да гарантира, че всички служби, отдели и инфраструктура работят гладко по времето от оттеглянето на Бенедикт XVI  на 28 февруари до избора на нов папа“, заяви Алемано, цитиран от агенция АНСА.


Другата важна цел на командния център е да гарантира сигурността на вярващите, които ще дойдат от целия свят в Рим, за да проследят избора на нов папа.

Кметът на италианската столица посочи, че особено внимание ще бъде обърнато на трафика и транспорта.

Около 150 000 вярващи се събраха на площад „Свети Петър“ в Рим, преди да бъде обявено, че папа Бенедикт XVI ще бъде начело на Римокатолическата църква след смъртта на Йоан Павел II.

Новият глава на Римокатолическата църква ще бъде избран не по-рано от 15 март, обяви говорителят на Ватикана отец Федерико Ломбарди в сряда.

По думите на говорителя на Ватикана решението за датата е в правомощията на кардиналите, които ще се съберат в конгрегации още в деня след оттеглянето на папата.

Папа Бенедикт ХVІ обяви в понеделник, че се оттегля от своя пост заради здравословното си състояние, напредналата си възраст и липсата на сили да изпълнява задълженията си.

По-рано Федерико Ломбарди заяви, че най-вероятно ще има нов папа до католическия Великден, който тази година се празнува на 31 март.

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!