Решаваща среща на върха за Brexit

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
374

Тереза Мей призова британците в открито писмо да подкрепят проекта й
Лидерите на 27-те страни членки на Европейския съюз се срещат днес в Брюксел, за да обсъдят споразумението за отношенията между ЕС и Лондон, след което Обединено кралство ще напусне Блока, предадоха световните агенции.

До вчера срещата бе под въпрос, тъй като Испания отказваше да участва, докато не се уреди въпросът за Гибралтар. Испанският премиер Педро Санчес късно снощи заяви, че среща на върха ще има и Брюксел и Мадрид са се споразумели за Гибралтар.

Междувременно британският премиер Тереза Мей призова нацията да подкрепи нейния проект за Brexit в открито писмо, публикувано от неделните вестници във Великобритания. В него Мей казва, че ще се бори с всички сили, за да убеди парламента да одобри споразумението. Ако то бъде прието, следват още няколко етапа преди влизането му в сила на 29 март 2019 г.

След срещата на върха ЕС и Лондон ще започнат да подготвят от своя страна дискусиите за своите отношения след Brexit, рамката на които е заложена в “политическа декларация”, която трябва да се приеме на срещата на високо равнище.

Договорът за напускане на ЕС трябва да бъде одобрен от Съвета на Европейския съюз с квалифицирано мнозинство – 72% от 27-те държави членки, или 20, което представлява 65% от населението на тези държави. Официалните преговори относно търговското споразумение могат да започнат след Brexit.
economic.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!