Рекорден ръст на смъртни случаи от алкохол във Великобритания по време на пандемията

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
230

Данните са на Службата за националната статистика

 

Шотландия и Северна Ирландия продължават да имат най-висок процент на смъртни случаи от алкохолизъм, но най-бързото покачване се наблюдава в Уелс и Англия. Най-рязкото нарастване в Англия е в Уест Мидландс, следван от Лондон

Данните са на Службата за националната статистика

Шотландия и Северна Ирландия продължават да имат най-висок процент на смъртни случаи от алкохолизъм, но най-бързото покачване се наблюдава в Уелс и Англия. Най-рязкото нарастване в Англия е в Уест Мидландс, следван от Лондон

От началото на пандемията от COVID-19 в Обединеното кралство са регистрирани рекорден брой смъртни случаи, свързани с употребата на алкохол, съобщават британският вестник The Guardian и Агенция “Фокус”.

По данни на Службата за националната статистика през 2020 г. смърните случаи, причинени от алкохол, са се увеличили с 19%. Това е най-голямото увеличение от началото на воденето на статистиката, подчертава изданието.

През 12-те месеца са регистрирани 8974 смъртни случая от специфични за алкохола причини – най-високото увеличение на годишна база от началото на серията от данни през 2001 г. Това противодейства на тенденцията, при която смъртните случаи от алкохол останаха стабилни през предходните седем години.

В Англия броят на хората, които пият повече от 14 единици алкохол на седмица, се е увеличил след първия национален локдаун, според проучвания на Public Health England, и оттогава остава на приблизително същото високо ниво. След затварянето на кръчмите пиенето у дома се е превърнало във все по-устойчив навик. Продажбите на бира са нараснали с 31%, а на спиртни напитки с 26%, в сравнение с 2019 г.

„Има много сложни фактори за повишения риск от пролетта на 2020 г. насам“, казва Джеймс Тъкър, ръководител на правителствения център за качество на данните.

„Например, анализът на общественото здравеопазване в Англия показва, че моделите на потребление са се променили от началото на пандемията от коронавируса, което може да доведе до хоспитализация и в крайна сметка до смърт. Виждаме увеличаване на случаите на самота, депресия и тревожност по време на пандемията и те също могат да бъдат фактори. Въпреки това, ще мине известно време, преди да разберем напълно въздействието на всичко това“.

Близо осем от 10 от смъртните случаи са от алкохолно чернодробно заболяване и въпреки че развитието на цирозата, свързана с алкохола, може да отнеме десетилетие или повече, повечето смъртни случаи настъпват в резултат на остра или хронична чернодробна недостатъчност поради скорошен прием на алкохол, става ясно от проучванията.

Шотландия и Северна Ирландия продължават да имат най-висок процент на смъртни случаи от алкохолизъм, но най-бързото покачване се наблюдава в Уелс и Англия. Най-рязкото нарастване на смъртните случаи в Англия е в Уест Мидландс, следван от Лондон. Близо два пъти повече мъже са починали спрямо жените, което е в съответствие с тенденциите от предишните години.

„Вредата, причинена от алкохола, надхвърля тази неприемлива, предотвратима загуба на живот“, каза д-р Ричард Пайпър, главен изпълнителен директор на благотворителната организация Alcohol Change UK. „Милиони страдат от влошено психическо и физическо здраве всеки ден в резултат на вредно пиене“.

Картината за тютюнопушенето е по-малко сигурна. Официалната статистика, публикувана във вторник, показва спад в тютюнопушенето от 14% на хората над 18 години през първите три месеца на 2020 г. до 12% за останалата част от годината.

Статистиците обаче предупредиха, че това е „неправдоподобно“ и подчертаха промяната в метода на проучването. Друго проучване на лица над 16 години, което не променя методологията си, установи статистически незначително намаляване на тютюнопушенето във Великобритания от 15,8% през 2019 г. до 14,5% през 2020 г.
epicenter.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!