Референдумът в Румъния е невалиден, Бъсеску остава президент

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
596

Избирателната активност на референдума в Румъния за отстраняване от власт на президента Траян Бъсеску е 45,92 на сто, което означава, че гласуването ще бъде обявено за невалидно, обяви тази нощ Централното избирателно бюро, цитирано от АФП и ДПА.

Според закона участието трябва да е над 50 на сто от регистрираните избиратели, за да признае Конституционният съд за валиден резултатът от референдума, напомня Франс прес, цитирана от БТА.

Анкета на изхода на изборните секции показа, че огромно мнозинство от гласувалите – близо 87 на сто, са се обявили за сваляне от власт на президента.
След затварянето на изборните секции президентът Траян Бъсеску заяви, че румънците са отхвърлили държавен преврат на левоцентристкото мнозинство, като не са отишли да гласуват на референдума за отстраняването му от власт, предаде Франс прес.

“Румънците отхвърлиха държавен преврат на 256-те депутати начело с премиера Виктор Понта и временния президент Крин Антонеску. Румънците решиха съдбата си, като направиха референдума невалиден”, добави той.

Решението на Конституционния съд за референдума ще бъде зачетено от левоцентристкото мнозинство, заяви временният президент Крин Антонеску. “Ще действаме въз основа на зачитане на всички компетентни институции – и Централната избирателна комисия, и Конституционния съд”, каза Антонеску.
Румънският премиер Виктор Понта заяви от своя страна, че никой не може да пренебрегва волята на милиони хора, гласували на референдума за отстраняване от власт на президента Бъсеску, предаде Франс прес. “Всеки политик, който пренебрегва волята на милиони избиратели, е откъснат от действителността”, каза Понта, поставяйки под съмнение легитимността на Бъсеску, посочва АФП.
ЦИБ ще обяви първите официални резултати тази сутрин в 10 ч. местно време, добавя АФП.

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!