Речта на Мей изстреля паунда*

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
5013

Британският премиер сигнализира, че страната няма да се стреми към твърд Brexit, a финалното решение ще се гласува от парламента
Снимка: Ройтерс
В своята очаквана с нетърпение реч, по време на която се очаква да съобщи своята визия за излизането на страната от Европейския съюз (Brexit), британският премиер Тереза Мей даде за първи път детайли за процеса. Тя възнамерява да представи на парламента в Лондон резултата от преговорите с ЕС, които да бъдат гласувани от депутатите, а не да се позовава само на резултата от референдума през лятото. Мей обаче отказа да обясни какво ще стане, ако парламентът отхвърли вече уговорената сделка.
В хода на речта Мей на практика изключи възможността за твърд Brexit, сигнализирайки, че подробностите около излизането на Обединеното кралство от ЕС са важни, предава Bloomberg.
В своята реч премиерът обяви и конкретния план, състоящ се от 12 точки. Той предвижда пълно напускане на вътрешния пазар на ЕС, като след края на процеса Великобритания няма да е част от общото икономическо пространство.
Британският паунд се изстреля нагоре, насочвайки се към най-доброто си дневно представяне от началото на глобалната финансова криза.
Валутата отчита най-силен ръст от октомври 2008 г. насам, след като Мей обяви в своята реч стратегията за Brexit, която включва изваждане от единния пазар на ЕС. Стерлингът се възстанови от най-големия спад от месец насам, отчетен в понеделник.
Мей се стреми към ясно отдалечаване от европейския проект. Вместо предишните регламенти британското правителство възнамерява да постигне с ЕС споразумение за свободна търговия на стоки и услуги.
Това решение следва да позволи на Великобритания да бъде в състояние да контролира сама критични въпроси, като имиграцията, без да се налага да се основава на приложимите в рамките на Европа основни свободи, като например свободното движение на работници.
“Не искаме парченца от членството ни да остават. Великобритания напуска ЕС и нашата работа е да си подсигурим най-добрите възможни условия”, каза Мей. Освен това тя подчерта, че ще се стреми Великобритания да остане толерантна държава и магнит за талантите, препращайки към известни отстъпки по линия на свободното придвижване на хора.
“Никаква сделка ще бъде по-добре, отколкото лоша сделка”, заяви тя в първото си категорично изявление за това какви условия ще бъдат търсени в предстоящите преговори между Лондон и Брюксел. Тя посочи още, че финалното споразумение ще бъде подложено на вот в парламента, но отказа да обясни какво ще стане, ако парламентът отхвърли вече уговорената сделка.
По всичко личи, че британският премиер, която беше в лагера на подръжниците на ЕС преди референдума, няма да изневери на убежденията си. Вярата в демокрацията се оказва недостатъчна, за да промени Мей толкова радикално посоката на страната си, коментира Bloomberg.
Премиерът трябва да стартира процеса, изпращайки писмо до ЕК и позовавайки се на член 50 от Договора за ЕС. тя обеща да стори това през март тази година, но делото срещу Brexit във Върховния съд може да я забави. На долната инстанция магистратите постановиха, че решението трябва да мине през депутатите, които на теория могат и да отхвърлят резултатите от юнския референдум и да решат страната да не напуска EС.
*Допълнено в 15,08 часа
По статията работи: Бойчо Попов
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!