Райков хвали прокуратурата: Независима е и работи!

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
133

"Там, където се вижда скандал, аз виждам действаща демокрация"Виждам една независима, амбициозна и добре работеща прокуратура, заяви пред журналисти в Неделино премиерът Марин Райков, помолен да коментира случая с временно отстранения шеф на ГДБОП Станимир Флоров.


Там, където се вижда скандал, аз виждам действаща демокрация, допълни министър-председателят.

Вчера шефът на антимафиотите беше временно отстранен от длъжност, след като прокуратурата започна да го разследва за подкуп в особено големи размери.  Ден по-рано анонимен изпрати до медиите копия от секретни документи, от които става ясно, че Флоров е бил в полезрението на службите два пъти по подозрение за контакти с организираната престъпност и злоупотреба със служебно положение.

Марин Райков посети днес Неделино и родопското село Тънка бара, за което служебният кабинет отпусна 319 хил. лв. за укрепване на свлачище.

Коментирайки случая с Флоров, премиерът заяви, че темата е изключително обезпокоителна, но се вижда адекватна реакция от МВР.  Нека да бъде формулирано обвинението, да видим какви са аргументите и тогава ще съдим хората, допълни Райков.

Той посочи, че вчера е посетил МВР и се е запознал с процедурите, свързани със СРС. Говорих с хората, за да им кажа, че МВР ще продължи да функционира, ще продължи да бъде подкрепяно и от правителството, от държавата, каза премиерът.

По неговата оценка по никакъв начин не трябва да бъдат пренебрегвани функциите на МВР, свързани с гарантиране на безопасността на гражданите. Те ще продължават да бъдат изпълнявани, включително и с използването на СРС, когато е необходимо и в съответствие с правилата, увери Марин Райков.

Той предупреди, че организираната престъпност в България не трябва да има никакви илюзии, “борбата срещу нея ще продължи така, както е било винаги, дори с много повече енергия”. Изчистваме това, което ни смущава като практика, ако се докаже, че има проблеми, за да можем да работим още по-ефективно в борбата с организираната престъпност, посочи Марин Райков.

Премиерът посети днес семействата от с. Тънка бара, които остават без жилища заради активизирано свлачище. И най-малкото село има право на грижата на държавата, за да усети наистина, че е част от нацията и от България. Това заяви премиерът в отговор на отправените благодарности от жителите на засегнатия от свлачището квартал. Служебното правителство осигури финансиране от 319 хил. лв. за укрепване на свлачищния терен, активизиран след поройни дъждове през февруари.

На картата на България има едни големи “бели петна”, свързани с някои региони, където европейски програми почти не се реализират, коментира Марин Райков. Според него това е неприемливо и би трябвало да се отворим към тези програми, да вникнем в логиката на тези процедури и да започнем да усвояваме средства. “И за следващия програмен период има достатъчно средства, не би трябвало да има община, която да остане бездейна по отношение на усвояването на европейски средства. Имаме категоричната амбиция да преодолеем тези “бели петна” заяви министър-председателят.

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!