Протест в защита на Национален парк „Пирин“ разбуни София

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
144

Протестиращите в защита на Национален парк Пирин за кратко блокираха движението по столичния булевард "Евлоги Георгиев" и поизнервиха шофьорите в пиковия час в столицата, предаде БГНЕС.


Тъй като на днешния протест се събраха малко над 100 души, протестиращите блокираха платната на булеварда едно по едно, като излязоха на пешеходните пътеки със своите възгласи „Пирин е в беда“, спасете го сега“ и „Искаме природа, не искаме бетон“. На гърдите на много от тях се виждат баджове с надписа: „Аз обичам Пирин“, написан със зелени букви и сърчице. Бяха издигнати и няколко постера с надписи като: „Долу ръцете от Пирин“. За момента протестиращите систематично сменят двете платна на булеварда, след като застанаха на отсрещната страна, започнаха да подскачат с възгласа „Кой не скача и не пее, той за Пирин не милее!“.

„За пореден път протестираме, за да защитим природата, която е разпарчетосвана от монополисти“, каза една от протестиращите, която пожела да скрие лицето си зад голяма транспарант с надпис: „С монопола водя таз предварително загубена война“. „Много хората са тук само, защото обичат планината, но според мен няма начин проблемът да не е политически“, заяви тя и добави, че между министърът и монополист за нея няма разлика. Протестиращата каза също, че проблемът надали ще бъде преодолян чрез изборите, защото са един от симптомите за краха на представителната демокрация.

„В случая с Пирин законът явно е нарушен. Концесията в Банско е превишена с 65%, заради което е нужна най-малкото санкция или сваляне на концесията“, категоричен бе Борислав Сандов, съпредседател на Партия зелените. Той енергично се противопостави на твърденията на служебния министър Юлиян Попов, че проблемите на Пирин се използват за политически проблеми и подчерта, че участва в протеста в качеството си на гражданин. Сандов припомни и за искането на много от протестиращите групи за отстраняването на зам.-министъра на околната среда Евдокия Манева. „Тя видно дирижира какво се случва в министерството. Беше министър през 2000 г., когато започна съсипването на Пирин и трябва да си понесе отговорността.

Според Сандов концесионерът на Банско действа като монополист и не остава средния и дребен бизнес в региона да се развива. Същото време той не само превишава концесията си, но и нарушава законите на страната си. Сандов призова и за активно действие на прокуратурата, към която са подадени редица сигнали свързани с националния парк. Той изрази своята надежда, че институцията ще действа бързо и решително и в случай, който не засяга политически лидери, а засяга интересите на много малки хора. Но съпредседателят на Зелените отбеляза също, че съдебната система има остра нужда от реформа, защото някои съдии са зависими и прикриват интересите на един общоизвестен олигарх.

Редактор: Ивайло Ачев

Actualno.com

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!