Производството на автомобили във Великобритания се е сринало с 45% през април

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
276

Несигурността около Brexit кара потребителите да се въздържат от големи покупки
Снимка: Архив Ройтерс

Производството в атомобилния сектор в Обединеното кралство е спеднало през миналия месец, тъй като заводите са прекъсвали работа, а други са променили смените на работа в отговор на очакванията Brexit да се случи на 28 март, показват данни на Асоциацията на производителите и търговците на автомобили в страната, съобщава Bloomberg.
Общо 70971 превозни средства са произведени през миналия месец, което е с 45% по-малко спрямо година по-рано. Производството за вътрешния и външните пазари е намаляло съответно с 44% и 45%, тъй като повечето от големите компании са удължили прекъванията в производството заради летните почивки.
Като цяло продажбите на автомобили в Европа са намалели за осми месец подред през април, на фона на слабото търсене от страна на Великобритания, където несигурността около Brexit кара потребителите да се въздържат от големи покупки. Доставките на месечна база са се понижили с 1% до 1,22 млн., обяви по-рано през май Европейската асоциация на автомобилните производители.

Излизането на Великобритания от Европейския съюз не се осъществи през март и какъв вид развод иска страната все още не е ясно. Ако Обединеното кралство напусне ЕС с добра сделка и с преходен период, по-слабата активност в автомобилния сектор се очаква да бъде преодоляна до края на годината.

Производството във Великобритания през тази година спрямо миналата може да се свие с 11%, посочват от Асоциацията на производителите и търговците на автомобили, цитирайки анализ на компанията AutoAnalysis.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Елена Кирилова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!