Прогнозите на британските компании за инфлацията стават още по-мрачни през септември

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
270

Те обаче смятат, че ще повишават собствените си цени с по-бавен темп следващата година

Снимка: Bloomberg

Ценовият натиск в Обединеното кралство е показал незначителни признаци на отслабване, показват данните от проучване на Английската централна банка, проведено сред  работодатели, а очакванията за инфлацията и за планираните увеличения на заплатите са се повишили през септември, пише Bloomberg.

Проучването на групата централни банкери, които взимат решени за паричната политика, сред финансови директори на компании разкри, че през септември фирмите очакват да повишат заплатите на служителите си с 5,2% през следващата година спрямо 5% през август.

Британските фирми очакват инфлацията да остане още няколко години над целта на АЦБ. Графика: Bloomberg Британските фирми очакват инфлацията да остане още няколко години над целта на АЦБ. Графика: Bloomberg

Прогнозата за ръста на потребителските цени е за ниво от 4,9% през следващите 12 месеца спрямо първоначално очакваните 4,8%. Очакванията за следващите 3 години са останали стабилни –за ниво от 3,2%, което все още е над целта от 2% на АЦБ.

Данните могат да подкрепят аргументите в полза на още едно увеличение на лихвите, тъй като Английската централна банка се опитва да намери баланса между забавянето на упоритата инфлация и стимулирането на икономиката на фона на признаците за забавящ се растеж.

През миналия месец тя прекрати поредицата от 14 последователни повишения след рязко забавяне на инфлацията до 6,7% и ръст на безработицата. През март инфлацията беше на ниво от 10,1%, а базисният показател също спадна, тъй като високите лихви, които в момента са на ниво от 5,25%, намаляват търсенето.

Но тъй като официалните данни сочат, че заплатите в частния сектор нарастват с над 8% годишно, доста над желаните от Английската централна банка 3,5%, паричните пазари залагат на още едно увеличение на лихвите с четвърт пункт през тази година, което да сложи край на най-агресивния цикъл на затягане на лихвите от края на 80-те години на миналия век.

Отделно проучване, публикувано в четвъртък, открои опасенията относно перспективите за растеж. Британското строителство е претърпяло най-резкия си спад в производството от първия Covid локдаун насам, тъй като кризата жилищния пазар накара строителните предприемачи да намалят плановете си за строителство.

Индексът на мениджърите по поръчките в строителството на S&P Global се е понижил от 50,8 пункта през август до 45 пункта през септември, с което показателят е останал под границата от 50 пункта, разделяща растежа от спада.

Компаниите, участвали в проучването, са заявили, че очакват да повишат собствените си цени с по-бавен месечен и тримесечен темп през следващата една година. На месечна база те планират да повишат цените си с 4,4% – по-малко от очакваните 4,5% през август. На тримесечна база също е налице понижение от 5% на 4,8%.

Резултатът от проучването на S&P Global за строителния сектор е още едно доказателство добави доказателство, че икономиката я очаква трудно последно тримесечие тази година, тъй като рисковете от рецесия нарастват.

Тим Мур, икономически директор в S&P Global Market Intelligence, заяви, че строителните фирми са сигнализирали за „намаляване на новите проекти за жилищно строителство в резултат на слабото търсене и нарастващите разходи по заемите“.

„Прогнозните показатели в проучването отново останаха сравнително мрачни, тъй като поръчките намаляха с ускорен темп, а очакванията за бизнес активността се понижиха до най-ниското ниво досега през тази година“, посочи той.

investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!