Принц Хари ще получи само 500 паунда обезщетение от таблоиди заради намеса в личния му живот

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
58

 

Принц Хари трябва да получи само 500 паунда обезщетение заради един-единствен признат случай на незаконно събиране на информация. Това заявиха във вторник адвокатите, представляващи британска група таблоидни вестници, пред Висшия съд на Лондон, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Хари, по-малкият син на крал Чарлз, е един от над 100-те души, които съдят “Мирър груп нюзпейпърс” (МГН), издател на “Дейли мирър”, “Сънди мирър” и “Сънди пийпъл”, заради твърдения за телефонно хакерство и незаконно събиране на информация. Техните адвокати твърдят, че незаконната дейност е била “широко разпространена” в трите вестника на МГН между 1991 и 2011 г.

Петият по ред за трона прекара ден и половина в съда по-рано този месец, като беше разпитван за твърденията си, че е бил незаконно следен от изданията на МГН в продължение на 15 години, още от 1996 г., когато е бил дете. Кръстосаният му разпит, при който той стана първият висш член на британското кралско семейство, който се явява на свидетелска скамейка от 130 години насам, започна с извинение от страна на адвоката на МГН Андрю Грийн за един-единствен случай на незаконно събиране на информация. МГН призна през май в началото на процеса, който приключва тази седмица, че в един от случаите частен детектив е бил ангажиран да събере незаконно доказателства за Хари в лондонски нощен клуб през 2004 г., за което пресгрупата “безрезервно се извинява”.

Издателят пледира в съдебните документи, публикувани във вторник, че Хари “не е успял да посочи никакви доказателства за прихващане на негова гласова поща, нито каквито и да било други доказателства за незаконно събиране на информация по отношение на личния му живот”.

“На херцога на Съсекс следва да бъде присъдена максималната сума от 500 британски лири, като се има предвид, че единствената фактура, в която е посочен, се отнася до проследяване на изолиран случай и малката сума в документа – 75 лири, предполага, че разследванията са били ограничени”, заяви адвокат Грийн.

Междувременно адвокатът на ищците Дейвид Шерборн разкритикува във вторник като “фатално за защитата” непризоваването за свидетел на Пиърс Морган – бивш главен редактор на “Дейли мирър”.

Издателят отвърна, че призоваването на високопоставено лице като Морган за свидетел би се превърнало “непропорционално и ненужно” странично шоу и обвиненията срещу него са несъществени.
dnevnik.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!