Принц Чарлз става крал на Шотландия, ако тя се отцепи

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
445

Британската кралица Елизабет

Втора може да е принудена да прати сина си принц Чарлз за свой наместник в Шотландия, ако тя се отцепи от Обединеното кралство. Референдумът, на който шотландците трябва да решат дали излизат от съюза с Лондон, е насрочен за 18 септември.

Елизабет Втора вероятно ще приеме австралийския модел и ще изпрати свой представител да управлява в Шотландия, пише в. “Дейли мейл”. Възможно било Чарлз дори да бъде коронован за крал на Шотландия.

Нейно Величество е много притеснена от сондажите, които за първи път показаха, че привържениците на независимостта са над 50%, съобщиха медиите. За да разсее спекулациите, Бъкингам се реши на необичайна стъпка и обяви, че кралицата не трябва да бъде въвличана в политическия дебат.

Дори шотландците да гласуват за отделяне от Великобритания, Елизабет Втора ще остане тяхна кралица, поне в краткосрочен план, твърди Адам Томкинс, професор по конституционно право в университета в Глазгоу. Според него гласуване с “да” не означава, че Шотландия ще стане република, защото референдумът се отнася до

съюз между

народите,

сключен

през 1707 г.,

а не е за съюза на короните, който се случва през 1603 година, когато Джеймс VI Шотландски става Джеймс Първи, крал на Англия. След обявяване на независимостта според юристите ще има обществена дискусия за постоянна конституция на новата държава, която ще включва и въпроса за короната.

До миналата седмица почти никой извън Шотландия не приемаше сериозно възможността единствената страна, която не е претърпявала нашествие през последните 300 години, да се разпадне. Но все по-реалистично изглежда Великобритания, обединяваща Англия, Уелс и Шотландия и Северна Ирландия, да спре да съществува след референдума.

Социолозите са в шах, след като тази седмица стана ясно, че поддръжниците на независимостта на Шотландия за първи път са взели превес от над 50 процента. Разликата в подкрепата за двата лагера обаче е толкова малка, че никой не се наема да направи прогноза за резултата от референдума.

За шотландските националисти гласуването с “да” за първа самостоятелна държава от 1707 г. насам ще е осъществяване на една мечта, за която са работили от десетилетия. За останалата част на Великобритания това ще означава драматична промяна, при която от съюза се отделя Шотландия с нейната икономика за 250 милиарда долара, население от 5,3 млн. души, петролна индустрия и база за ядрени подводници.

Залозите са хвърлени и много активисти и известни личности както в Шотландия, така и в цяла Великобритания се оказаха в 2 различни лагера.

Шон Конъри

се обяви “за”

независимост

Към този лагер се присъедини актьорът Алан Къминг и шотландският писател и сценарист Ървин Уелш. Против отделянето пък се обявиха рокмузикантът Дейвид Бауи и манекенката Кейт Мос.

За запазване

на съюза

е авторката

на “Хари

Потър”

Джоан Роулинг. Писателката, която е родена в Англия, дари над 1 милион британски лири за кампанията “не”, като така си спечели много врагове и дори заплахи.

Много шотландци разглеждат референдума като възможност да превърнат своята страна в социална демокрация от скандинавски тип, изразявайки колективистичен дух, който бе потискан от английския консерватизъм. Като отговор 3-те основни партии в Лондон спешно предложиха на Шотландия план за

по-голяма

независимост

в областта на

приходите и

данъците

на обща стойност 13 млрд. лири в опит да повлияят на резултата. Премиерът Дейвид Камерън лично замина за столицата на Шотландия Единбург, за да агитира. В необичайно емоционално изявление той почти се разплака и предупреди, че резултатът от вота ще има последствия поне през следващите 100 години. “Много неща ни разделят. Но има нещо, с което сме абсолютно съгласни – Великобритания е по-добра, когато е едно цяло”, обявиха в общо изявление лидерите на трите големи британски партии.

Единбург си иска петрола, не ще ядрените подводници

Ако Шотландия реши да се отцепи, това ще доведе до трусове във всички областта на политиката и икономиката. Коментатори на в. “Гардиън” отговориха на най-често задаваните въпроси за новата държава:

Ще остане ли Шотландия в ЕС?

Да, почти сигурно е. Но няма да е толкова лесно, както предрича първият министър на Шотландия Алекс Салмънд. Има много юридически въпросителни, тъй като в договорите на ЕС не е предвидена възможност за разпадането на членка, след което отцепилата се част се присъедини към съюза. Най-вероятно Шотландия ще трябва да кандидатства официално за ЕС, твърди Брюксел, а след това да получи одобрението на останалите 28 държави. В края на краищата политиката вероятно ще надделее. При преговорите с ЕС ще възникне въпросът и за приемането на еврото, тъй като всяка нова членка е длъжна да поеме ангажимент, че един ден ще го въведе като парична единица.

Ще остане ли лирата?

Първият министър Алекс Салмънд настоява, че Шотландия ще продължи да използва британската лира. И трите големи партии в парламента в Лондон обаче вече обявиха, че ще блокират подобен валутен съюз. Според финансисти има 4 варианта при отцепване на Шотландия – запазване на лирата като част от официален валутен съюз, запазване на лирата, но не като част от валутен съюз, присъединяване към еврозоната или въвеждане на нова валута.

Ще запази ли Единбург петрола си?

Великобритания е най-големият производител на петрол в ЕС, като около 90% от суровината идва от зони в Северно море, които Шотландия ще поиска като нейна собственост. От много време националистите твърдят, че Лондон е взел за заложник петролните залежи и ги използват за собствените си нужди.

Една независима Шотландия може да изкопира модела на Норвегия, като създаде петролен фонд, който да управлява ресурсите в Северно море. Първият министър Салмънд, който е бивш икономист, занимавал се с петрол, изчислява, че Шотландия може да прибере 54 млрд. лири приходи от петрола за следващите 6 – 7 години. Според него има залежи от 24 млрд. барела петрол. Привържениците на кампанията “Не” обаче предупреждават, че зависимостта от петролните пари ще остави Шотландия незащитена спрямо скоковете в цената на суровината.

Ще трябва ли паспорт за преминаване

на границата с Великобритания?

Единбург вече предложи да бъде приложен вариантът на Ирландия – т.е. независима Шотландия да остане част от общото пространство за пътуване. Ако обаче бъдещите власти в Шотландия възприемат различна политика към имигрантите, Лондон няма да преглътне това.

Какво ще стане с ядрените оръжия?

Шотландците, които искат независимост, настояват за изтегляне на ядрените оръжия от територията ѝ – по-специално 4-те подводниците с ядрени ракети “Трайдънт”. От Лондон отговарят, че това ще е много скъпо и опасно занимание, тъй като трябва да се търси нова локация. Преместването на оръжията може да е важен коз при преговорите за Шотландия.

Ще подаде ли оставка Камерън?

Британският премиер твърди, че няма да се оттегля, и няма конституционна клауза, която да го принуди. Но ако Шотландия се отцепи, той ще бъде един лидер с изключително намалено влияние. Съдбата му обаче може да се окаже зависима от това дали паникьосаната лейбъристка партия ще реши да изхвърли лидера си Ед Милибанд. Политическата им съдба е свързана, но едва ли ще оцелеят и двамата.
24chasa.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!