Пригожин загина в самолетна катастрофа

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
328

Само преди няколко седмици Пригожин организира бунт срещу военното командване на Русия. Путин тогава обеща да му отмъсти.

Собственикът на частната армия “Вагнер” Евгений Пригожин е загинал в самолетна катастрофа, предаде Би Би Си.

Федералната агенция за въздушен транспорт на Русия започна разследване на катастрофата на самолет Embraer, станала в Тверска област. ТАСС предаде, че в списъка с пасажерите е фигурирало името на Евгений Пригожин. Частният самолет е летял от столицата Москва към Санкт Петербург. Няма оцелели – загинали са 7 пасажери и трима души екипаж.

Припомняме, че на 23 юни 2023 година Евгений Пригожин организира метеж в Руската федерация срещу военното командване в лицето на Шойгу и Герасимов. Частната армия на Пригожин се насочи към столицата Москва, но в последния момент спря пуча с аргумента, че „не трябва да се пролива руска кръв“. Президентът Владимир Путин нарече Пригожин предател.

По непотвърдена информация в Телеграм канали самолетът на Пригожин е бил свален от ПВО в Тверска област, северно от столицата Москва. Самолетът се е разбил само половин час след излитането си.

По време на метежа през юни Путин обеща „наказание за предателите“. Тогава се появи информация, че Кремъл е обещал амнистия на Пригожин, за да спре въоръжения бунт. По стара традиция обаче в Русия неудобните на властта рано или късно биват елиминирани, а пучът на Пригожин беше най-голямата пряка заплаха за режима на Путин през последните десетилетия.

Очаквайте подробности
fakti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!