Преподаватели и пощенски служители във Великобритания започнаха стачки

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
94

Пощенски служители, учители и университетски персонал в цяла Великобритания стачкуват с искания за по-добро заплащане и с предупреждения, че ще има още стачни действия в навечерието на Коледа, предаде “Ройтерс”.

Повече от 70 хил. служители в британските университети, учители в Шотландия и служители на Кралските пощи стачкуваха на фона на нарастващ брой спорове и продължаваща криза с разходите за живот.

Генералният секретар на Съюза на университетите и колежите (UCU) Джо Грейди каза, че планираните тридневни стачки са “най-голямата стачна дейност в историята на висшето образование” заради спор за пенсии, условия на труд и заплащане.

Учителите в Шотландия също започнаха първия ден на стачка от почти четири десетилетия, след като преговорите за споразумение за заплащане с шотландското правителство и Събранието на шотландските местни власти (COSLA) се провалиха.

Профсъюзът на Образователния институт на Шотландия призова членовете си във “всички шотландски училища” да стачкуват, а класните стаи са затворени за ученици, след като месеци на преговори не успяха да доведат до задоволително споразумение за заплащане.
Говорител на COSLA каза, че синдикатът трябва да “признае, че това са изключително трудни във финансово отношение времена”.

Пощенските служители на Кралските пощи в цяла Великобритания също започнаха двудневна стачка, съвпадаща с годишните разпродажби на Черния петък.

Дългогодишният спор за заплатите между пощенската и колетна компания и Профсъюза на работещите в комуникациите (CWU) е един от многото, които бушуват в цялата страна. Сред тях е и спор за заплати с железопътни работници, които обявиха планирани стачки в продължение на два месеца преди и след коледните празници.
Лидерите на железопътните синдикати трябва да се срещнат с министъра на транспорта по-късно в четвъртък.

Министър Майкъл Гоув каза, че трябва да има ползотворни преговори между работодатели и синдикати.

“Първата ми мисъл е за онези хора, които са засегнати от стачните действия, хора, които, независимо дали става въпрос за нарушения при Кралските пощи или транспорта, установяват, че ежедневието им е засегнато”, каза той пред BBC TV.
dnevnik.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!