Преговорите с „Росатом“ за „Белене“ продължават на международен форум

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
358

"Енергетика без граници – от национален към регионален подход" е темата на международна конференция, която започва днес в София. Очаква се в рамките на форума да продължат преговорите с компанията "Росатом" за строителството на АЕЦ "Белене".

Руската страна настоя миналата седмица да участва в проекта с дял от 30% и да получи твърда цена от 3.4 млрд.евро.

Международната конференция е организирана от електронния сайт 3E-news.net, специализиран за информация и анализи в областта на екологията, енергетиката и икономиката. Провежда се под патронажа на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и със съдействието на Информационното бюро на Европейския парламент в София и на Института за енергиен мениджмънт.

Сред темите, които ще се обсъждат, са сигурността на енергийните доставки в ЮИЕ, енергийната инфраструктура на региона, възможностите за развитие на ядрената енергетика и на възобновяемите енергийни източници в региона.

В рамките на форума ще се проведе и министерска среща, на която ще бъде обсъдено предложението на България за обща инициатива за изготвяне на десетгодишен план за развитие на газовата и електроенергийната инфраструктура на Югоизточна Европа.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!