Предприемачите в Лондон ще пострадат при по-висок гербов налог за чужденци

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
367

Строителите на луксозни апартаменти в британската столица се опасяват, че предлаганото повишаване на данъка ще намали цените им
нимка: Архив Ройтерс

Строителните предприемачи в централната част на Лондон, които разчитат на чуждестранни инвеститори, за да финансират новите луксозни жилищни сгради, са изправени пред нов удар за бизнес модела си заради плановете за повишаване на гербовия налог за чуждестранните купувачи, пише Financial Times.

Според брокери на недвижими имоти и анализатори данъкът ще ускори спада на жилищното строителство в повечето популярни квартали в британската столица, където близо половината от новите домове са закупувани от чуждестранни инвеститори.

Анализаторът в компанията Liberum Чарли Кембъл казва, че новият налог ще намали цените, които строителите на жилища могат да искат, а това ще ограничи възможностите им да се конкурират за нови обекти.

„В миналото повишаването на гербовия налог в крайна сметка водеше до спад на цените, така че на практика данъкът е бреме за продавача. Всеки нов данък върху строителите на жилища затруднява строителните предприемачи в Лондон да се конкурират с други купувачи на земя като предприемачите в областта на бизнес имотите“, казва Кембъл.
„Това е още една малка промяна, но ако инвеститорите я възприемат като сигнал за нещо по-широко, много е възможно да има материален ефект върху предлагането“, отбелязва Адам Чалис, ръководител на отдел „Изследване на жилищните имоти“ в консултантската компания JLL.
Цената на акциите на базираната в Лондон строителна компания Berkeley Group намаля с 3,5% в понеделник, след като премиерът Тереза Мей заяви през уикенда, че ще обсъди увеличаване на гербовия налог за чужденци и чуждестранни компании.

Според различни доклади повишаването на налога ще доведе до нарастване на стойността на жилището с 3%, въпреки че вдигането на гербовия налог все още не е потвърдено. Налогът вече е бил променян, включително през април 2016 г., когато беше предвидено повишение с 3% за закупуване на второ или допълнително жилище.

Чуждестранните инвеститори в Лондон са от голямо значение, тъй като обикновено купуват много по-рано от местните граждани.

На фона на спада на жилищния пазар в централната част на Лондон в последните три години купувачите са възпирани от намаляването на цените. Строителите на жилища предлагат сделки с платен гербов налог и продават голям брой апартаменти на корпоративни купувачи, за да компенсират отлива.

Анализатори от UBS съобщават, че с новото повишение гербовият налог за имот на стойност 2 млн. паунда може да достигне 274 хил. паунда, докато през декември 2014 г. той е бил 140 хил. паунда.

Повишаването на налога ще носи между 40 и 170 млн. паунда на година към приходите от 9,5 млрд. паунда от съществуващия гербов налог за жилищните имоти. Мей казва, че средствата ще бъдат използвани в помощ на бездомниците, чийто брой расте.

Новозапочнатите жилища в Лондон намаляха от 33 722 през 2015 г. на 27 259 миналата година, показва изследване на компанията Molior London. Търсенето в крайните квартали е устойчиво, но редица строителни предприемачи се оттеглиха от централната част на Лондон заради намаляващите цени.

Предложението за повишаване на гербовия налог следва сходно решение във Ванкувър, където чуждестранните купувачи плащат допълнителен данък от 2016 г. насам.

Според Роари Скарисбриг, партньор в компанията Property Vision, по-широкият пазар също ще бъде засегнат. „Пазарът пострада наистина тежко при последните промени на гербовия налог, особено в Лондон“, отбелязва той.

По статията работи: Божидарка Чобалигова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!