Повече от половината пилоти спят по време на работа

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
348

Да стоиш буден едно денонощие се равнявало

на умората и замайването след изпита бутилка уиски
Допитване, проведено сред британските пилоти, разкрива някои страховити факти – 56% от респодентите споделят, че понякога заспиват по време на работа. Да, наистина, няма нужда пътниците да изпадат в паника – все пак, има и автопилот, но кой ли не би се разтревожил, като разбере, че никой не стои нащрек в кокпита. Защото 29% от пилотите разказват, че им се е случвало да се събудят, за да намерят и помощник пилота заспал.

И нещо повече – 84% от анкетираните признават, че професионалното им представяне не е било на висота поне веднъж през последните шест месеца, а 49% са убедени, че най-сериозният риск за безопасността на полетите е преумората на екипажа, срещу едва три на сто, които изтъкват тероризма.

Британската асоциация на самолетните пилоти, или BALPA, публикува изследването ден преди Брюксел да гласува новите правила за разрешените работни часове на пилотите.

От браншовата огранизация смятат, няма нищо тревожно в това, че пилотите подремват по време на работа. Според тях, ако предложението на европейските регулатори бъде прието, в някои случаи от пилота ще се очаква да стои буден цяло денонощие, преди да приземи самолета.

От BALPA изтъкват, че натрупаната в подобна ситуация умора може да се сравни с прием на алкохол четири пъти над разрешения лимит, което горе-дору се равнява на бутилка качествено уиски.

Показателен е факта, че 89% от жителите на Великобритания споделят, че биха се разтревожили, ако са на самолет, чиито пилот е трябвало да будува толкова дълго. /БЛИЦ

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!