Повече от половината българи живеят на кредит

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
559

Повече от половината българи живеят на кредит, заяви банкерът Левон Хампарцумян.

Според него обаче лихвите не се качват или падат „по волята на добри или лоши чичковци”, а на базата на пазарните условия в света и в България.
Известният банкер не се ангажира с конкретни данни колко хора живеят на кредит, но заяви, че според него твърденията, че у нас лихвите са най-високи в ЕС, е възприето от хора, които слушат популистки изказвания на политици.
“Лихвите в България са сравними и понякога доста по-ниски, отколкото съседни държави”, каза пред bTV банкерът и посочи за пример Румъния.

По повод случаите на обявен за продан апартамент заради дългове към банки, Хампарцумян каза, че преди кризата всички са били по-оптимистични – и клиентите, и самите банки.
„Има 32 банки на пазара с различни политики, някои са били агресивни, с даване на лесни кредити, но така или иначе крайната отговорност за решението какъв кредит да се вземе и как да се организира това е на самия клиент”, каза още експертът, който е член на УС на Асоциацията на банките в България.

Според него не може да се говори за договорка между банките и частните съдебни изпълнители, за да бъде продаден апартамент на ниска цена на определен купувач, а банката така или иначе да си получи парите. Той обясни, че стандартната процедура предвижда клиентът първоначално да има възможност сам да продаде жилището си.
“Пазарът на недвижими имоти е потиснат в момента. Той е с около 30-40-50% по-нисък в сравнение с периода преди 2008 година, когато имаше бум, след това дойде кризата и се срина”, каза Хампарцумян.

По думите му, когато стойността на обезпечението падне под стойността на кредита, това е истинската криза в строителството и в цените на жилищата. Според него обаче това не е масово явление.
“Домът културно е в центъра на живота на българина. Тези българи, които могат да си го позволят, дори с цената на лишения, продължават да си живеят там, където са, независимо от разминаването между стойността на жилището и стойността на кредита. Ако не могат да го плащат, идва голям проблем”, предупреди обаче банкерът.

Той определи подобни ситуации като неразумно поведение на клиента, гарнирано с агресивно поведение на банката спрямо раздаване на кредити – дават по-лесно кредити.

Според него предложението за закон, с който да се обявява фалит и на физическите лица ще даде възможност за “изкуствен фалит”.
“Това обаче в много страни означава, че всеки, обявил фалит, до края на живота си не може да разчита на никакъв кредит.
Банките само следват успеха, те не го създават”, коментира той.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!