Полицията във Великобритания откри 39 тела в камион от България

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
453

Въздушна снимка от полицията показва мястото, където са намерени телата на загиналите, 23/10/2019

Въздушна снимка от полицията показва мястото, където са намерени телата на загиналите, 23/10/2019
39 тела са били открити в камион в Есекс, Великобритания, съобщи Би Би Си. Полицията е била извикана след сигнал от Спешна помощ малко преди два часа сутринта местно време. По първоначални данни загиналите са 38 възрастни и един тийнейджър.

Тирът се е намирал в индустриалния парк “Уотъргейт” близо до Грейс, Есекс, на около 30 километра от Лондон. Районът все още е отцепен от органите на реда.
“Това е трагичен инцидент и много хора са загубили живота си. Разследването продължава в опит да разберем какво точно се е случило”, коментира главният комисар на местната полиция Андрю Маринър. “Все още идентифицираме телата, но предполагам, че това ще е дълъг процес”, коментира той.

По думите му превозното средство е пътувало от България и е влязло в страната на 19 октомври през Холихед – град в Северен Уелс. Според британския вестник “Телеграф” камионът е бил регистриран в България. Полицията в Есекс, попитана от Свободна Европа, не потвърди тази информация и отказа да даде повече детайли по случая.

25-годишният шофьор – мъж от Северна Ирландия, е задържан. Британският вътрешен министър Прити Пател заяви, че е “шокирана заради този трагичен инцидент”.

“Посолството ни в Лондон е в контакт с британските власти по изясняване на случая с намерените мъртви в камион 39 души в графство Есекс”, съобщиха от Министерството на външните работи.

Установена е връзка с британската полиция, представител на посолството ни е провел среща и в Министерството на външните работи в Лондон. Посланикът ни Марин Райков е разговарял по телефона с британската посланичка в София Ема Хопкинс, с която са се договорили да следят заедно случая.

От Министерството на вътрешните работи също съобщиха за Свободна Европа, че са отправили запитване за повече информация от британските власти, но до момента не са получили отговор.

“Вички, замесени в трафик на хора, трябва да бъдат преследвани и изправени пред правосъдието”, каза премиерът на Великобритания Борис Джонсън. “Трудно е да се поставим на мястото на службите за спешна помощ, когато са били помолени да отворят този контейнер и да разкрият ужасното престъпление”, каза премиерът пред парламента.

Холихед е второто най-натоварено фериботно пристанище във Великобритания след Дoувър и служи като основен маршрут от Ирландия до континентална Великобритания.

Ройтерс припомня, че в най-голямата трагедия с нелегални имигранти във Великобритания през 2000 година британските митнически служители откриха телата на 58 китайци, натъпкани в камион за домати в южното пристанище Дoувър.
https://www.svobodnaevropa.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!