Полицейските архиви отпреди 9 септември 1944 г. стават публични

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
1008

Полицейските архиви в периода 1923 г. - 9 септември 1944 г.

стават публично достъпни с предаването им от МВР на Държавна агенция „Архиви“. Това обявиха днес на специална пресконференция представители на двете ведомства.

По силата на закона за досиетата и подписаното през април тази година споразумение между вътрешното министерство и държавните архиви до момента в ДА „Архиви“ са предадени и извозени 102 000 архивни единици от общо 120 392, съобщи зам.-вътрешният министър Веселин Вучков.

Въпросните архивни документи са от фонд „Полицейски архив“ и подфонд „Лични и съдебни дела“. Предстои извозването на 1537 архивни единици, представляващи оригиналните дела от т. нар. „народен съд“.

В момента се извършват проверки на материалите от подфонда „Общи дела“, които представляват 23 838 архивни единици. Тяхното окончателно физическо предаване в ДА „Архиви“ ще бъде завършено до края на сепетмври 2010 г. Зам.-министър Вучков уточни, че в държавния архив са предадени и полицейската картотека заедно с целия справочен апарат.

„За първи път се предава такъв огромен архивен масив за такъв кратък срок. Това е изумително, тъй като тава дума за колосална и трудна работа“, посочи Георги Чернев, главен секретар на ДА „Архиви“. По думите му от месец октомври 2010 г. всеки гражданин, журналист, историк и документалист, който проявява интерес, може да ползва архивите свободно в читалните на агенцията.

Новият дом на полицейските архиви е ремонтираното по европейски стандарти архивохранилище на ДА „Архиви“ в кв.  „Илиянци“ в столицата.

До 10 ноември 1989 г. полицейските архиви отпреди 9 септември са засекретени от управляващата комунистическа партия, а след промените достъпът до тях винаги е бил свързан с ограничения и трудности.

Тези архиви трябваше да бъдат предадени още през 2007 г., но нито тогавашният министър Румен Петков, нито сменилият го Михаил Миков изпълниха закона. Екипът на Цветан Цветанов е първият, който осъществява приетата от парламента държавна политика за отваряне и достъпност на архивите от близкото минало.

„Това вече е една затворена страница за МВР и една отворена страница за изследователите“, посочи зам.-министър Вучков. Той обясни, че в държавния архив ще постъпи цялата историческа информация за създаването и съществуването на МВР като министерство. Във вътрешното министерство ще остане единствено информация, която е свързана с оперативната работа на МВР след 1990 г.

В процеса на предаване на документите архивистите са установили и протоколи за унищожаване на някои документи от полицейските архиви. „В регистрите се натъкнахме на такива данни, като най-много се отнасят за 1973 г.“, заяви Венцислав Белчев, служител по сигурността в ДА „Архиви“. Причината за повечето унищожени документи била липсата на оперативна стойност, както е било записано в протоколите.

Представитлите на МВР и ДА „Архиви“ бяха единодушни, че полицейските архиви крият неизвестни до момента факти от българската история. В подкрепа те показаха оригинални документи, свързани с различни публични фигури като Никола Гешев, Гео Милев, присъдите срещу регентите, министрите и депутатите от 1945 г., както и полицейските дела на известни комунистически функционери като Добри Држуров, Цола Драгойчева, Милко Балев, Станко Тодоров и др.

За първи път журналисти бяха допуснати до архивохранилището в Академията на МВР в столицата, в което досега са съхранявани част от полицейските архиви, и от което в момента се извозват архивни материали за предаването им в ДА „Архиви“.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!