Politico: Преговарящите сключиха сделка за Brexit

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
539

Британският министър за Brexit Доминик Рааб ще направи непланирано пътуване до Брюксел
Снимка: Ройтерс

Преговарящите за Brexit са постигнали споразумение за излизане на Великобритания от ЕС, което би осигурило безопасното излизане на Кралството от съюза с преходен период, за да се предотвратят икономически сътресения, пише обикновено добре информираният сайт Politico, като се позовава на трима дипломати от ЕС.

Впоследствие дипломати от ЕС заявиха, че за тази вечер е насрочена извънредна среща на посланиците на ЕС. Трима дипломати от ЕС потвърдиха, че срещата е с цел да позволи на посланиците рано да прегледат сделката за напускането на Великобритания.
След това обаче стана ясно, че на посланиците им е казано, че все още не е постигната сделка с Великобритания по условията за излизането й от Европейския съюз, предаде Ройтерс, като се позова на два дипломатически източника.
Индикации, че предстоящата сделка на ниво преговарящи е близко, започнаха да се появяват в неделя следобед, когато стана ясно, че британският министър за Brexit Доминик Рааб ще направи непланирано пътуване до Брюксел.

„С оставащи няколко големи проблема, които трябва да бъдат решени, включително и границите със Северна Ирландия, бе постигнато съгласие, че на този октомврийски Европейски съвет са необходими преговори лице в лице“, заяви говорител в изявление.

Ако предполагаемата сделка не пропадне още на ниво посланици, тя ще бъде прегледа от министрите на ЕС-27 на заседанието на Съвета по общи въпроси във вторник. Редица дипломати също така предупредиха, че тя все още може да бъде блокирана от министрите в Лондон или потенциално от някои коалиционни партньори на управляващата консервативна партия на Тереза Мей в Камарата на общините.

Споразумението ще бъде обсъдено от лидерите на ЕС в сряда вечер на вечеря в рамките на срещата на Върха на Европейския съвет.

Дипломатите, които са заявили, че е сключена сделка, са предпазливи, а един изрази особена загриженост относно това как ще бъде приет пакетът в Обединеното кралство. Но дори и някои детайли да не са ясни, засилената активност през уикенда подчертава интензивността, с която преговарящите настояват да покажат сериозни резултати от преговорите преди срещата на върха на Европейския съвет в сряда.

Лидерите на ЕС заявиха, че само ако има признаци за подобен напредък ще насрочат още една специална среща през ноември по темата Brexit. След срещата тази седмица лидерите на ЕС не планират официално да се срещнат отново до декември.

Дори ако споразумението за развода – в това число и проблематиката на границата със Северна Ирландия, бъде одобрено от лидерите на ЕС и кабинета на Обединеното кралство, преговарящите все пак трябва да се споразумеят за „политическата декларация“, която ще очертае бъдещите отношения на Великобритания с ЕС, подчертава изданието.

Тереза Май също така е изправена пред значителна опозиция срещу зараждащата се сделка в Камарата на общините от страна на защитниците на Brexit в собствената ѝ партия и Демократическата партия.
По статията работи: Бойчо Попов
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!