Поевтиняването на паунда поставя Марк Карни на поредното изпитание

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
614

Повечето икономисти в банката сигнализираха, че са склонни да игнорират първоначалния ръст на инфлацията, причинен от слабата валута
Снимка: Архив Ройтерс
Поредното поевтиняване на британската лира вследствие на Brexit може да стане достатъчно сериозно, за да привлече отново вниманието на управителя на централната банка Марк Карни, пише Bloomberg.
Отслабването на търговско претегления курс на лирата до най-ниското му ниво от октомври 2016 г. на практика праща валутата на стойност, при която Карни по-рано посочи, че заедно с колегите му от АЦБ не могат да останат безразлични. Това подсказва, че всеки коментар от представител на банката ще се следи много внимателно от пазарите.
Графика: Bloomberg
Повечето икономисти в банката сигнализираха, че са склонни да игнорират първоначалния ръст на инфлацията, причинен от слабата валута. Нов устойчив спад обаче може да постави тази толерантност на изпитание. Спрямо еврото паундът е на най-ниското си ниво от 2009 г.
АЦБ прогнозира, че по-късно тази година инфлацията ще достигне своя пик около 3%, което е с 1 процентен пункт над целевото ниво от 2 на сто. Затова поне двама представители на Комисията по парична политика гласуваха в подкрепа на повишаване на лихвите.
„Би било изненадващо, ако Комисията по парична политика не спомене последиците за инфлацията, в случай че сегашните нива се задържат до следващото заседание в средата на септември“, коментира Сам Хил, икономист в RBC Capital Markets в Лондон.
Динамиката при лирата може да изкуши АЦБ да последва примера на колегите си във Франкфурт, които също се борят с валутен проблем, само че с обратен знак. Европейската централна банка изрази през юли опасения за поскъпващото евро.
Паундът се срина миналата година след референдум за Brexit и сега пак поема надолу на фона на слаби макроикономически данни и на фона на трудните преговори между Брюксел и Лондон.
От 3 август, когато беше последният коментар на Марк Карни, лирата поевтиня с над 2% спрямо долара.
„АЦБ има инструментите да противодейства на спада на лирата, ако е необходимо“, казва Питър Кинсела, старши форекс и лихвен стратег в Commonwealth Bank of Australia, базиран в Лондон. По думите му обаче повечето икономисти в АЦБ са впечатляващо спокойни. „Ако бяха много загрижени за валутата, те просто щяха да повишат лихвите“, допълва той.
Към 17:50 часа българско време лирата поевтинява с 0,07% спрямо долара до 1,2912 долара. Спрямо еврото тя поскъпва с 0,52% до 0,9316 паунда за евро.
По статията работиха: Радина Колева, редактор Десислава Попова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!