Почитаме паметта на Светите Седмочисленици

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
1556

Българската православна църквата чества днес паметта на Светите Седмочисленици.

Свети Седмочисленици е събирателно название за светците, почитани от Българската православна църква като създатели и разпространители на глаголицата и кирилицата. Те са Кирил, Методий и техните ученици Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий.
Църквата традиционно не включва към тях Константин Преславски, защото не е канонизиран, въпреки че е считан за пряк ученик на Методий.
Българската православна Църква е определила 27 юли – Денят на успението на Св.Климент Охридски, и за Ден на Светите Седмочисленици.
На 27 юли Православната църква отбелязва и Свети Великомъченик Пантелеймон, почитан като лечител. В средновековието, в манастирите, носещи неговото име в Охрид и Преслав, били създадени медицински школи и лечебници. В народния календар църковният празник се нарича Пантелей пътник заради народното тълкуване на името Пантелеймон, асоциирано с думата “път”.
Едно от най-разпространените вярвания е, че в деня на Свети Пантелей лястовиците и щъркелите отлитат за топлите страни или „се събират да пътуват”. Близко до това е вярването, че този ден е добър за пътуване и който има да пътува далеко, е добре да тръгне днес. Денят се свързва и с края на жътвата.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!