Почина съоснователката на Zara Розалия Мера

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
862

Испанската милиардерка и съоснователка на модния бранд Zara Розалия Мера почина

на 69-годишна възраст днес, предава Bloomberg.

Тъжната вест бе съобщена през сайта на компанията Inditex, под чиято шапка са осем марки, измежду които Zara, Bershka, Pull & Bear и др. Причината за смъртта бил мозъчен кръвоизлив, който тя получила на 14-и август, докато била на почивка с дъщеря си Сандра.

Розалия Мера основава Inditex с нейния вече бивш съпруг Амансио Ортега. Те превърнаха компанията в една от най-големите вериги за търговия с облекла на дребно. Още през 1963 г.  Амансио Ортега започва кариерата си в модната индустрия, а през 70-те години двойката отваря първия магазин Zara.

Испанският концерн днес притежава над 6000 магазина в 86 страни по света. За 2012 г. приходите от продажби достигнаха 15,9 млрд. евро.

Състоянието на Мера, оценявано на 5,5 млрд. долара, я прави най-богатата жена в Испания. В момента Амансио Ортега е на 77 години. Той притежава 59,3% от акциите на Inditex. Според Bloomberg със своите 56,9 млрд. долара той е четвъртият най-богат човек на планетата.
След първичното публично предлагане на компанията през 2001 г. чрез своето инвестиционното дружество Rosp Corunna Мера и дъщеря ѝ Сандра станаха вторите акционери от семейството. По данни на испанския борсов регулатор Розалия Мера притежава 7% от акциите на Inditex. Тя има и 5-процентен дял в испанската компания за биотехнологии Zeltiа. Освен това тя има дялови участия и в компании в областта на филмовото и телевизионното изкуство и недвижимите имоти.

„Заедно с нейния бивш съпруг тя изигра значителна роля за развитието на компанията още в нейния зародиш“, казва Франсиско Салвадор, анализатор от FGA/MG Valores в Мадрид. „Инвестициите ѝ не повлияха особено на корпоративния свят, но тя успя да запази своето влияние чрез социалните дейности на своята фондация.“
Розалия Мера е родена на 28 януари 1944 г. в работнически квартал в град Ла Коруня, разположен в автономната област Галисия в Северозападна Испания. Тя напуска училище едва на 11-годишна възраст, за да работи като продавач-консултант в магазин за дрехи. С Амансио Ортега сключват брак през 1966 г.

През 1975 г. в Ла Коруня двамата отварят първия магазин Zara. Като група холдинговата компания Inditex бе основана 10 години по-късно. Първият магазин Zara извън границите на Испания отваря врати през 1988 г. в Португалия. Следват магазините в Ню Йорк година по-късно и в Париж през 1990 г. Седалището на компанията е в град Артейхо в Испания.

Мера и Ортега се разделят през 1986 г. Тогава тя създава своята фондация Paideia Galiza, с която помага на хората с увреждания и в неравностойно положение да си намерят работа и да водят самостоятелен начин на живот. Двамата се развеждат през 1997 г. Ортега остава мажоритарният акционер в Inditex и е член на Борда на директорите. Двамата имат и две деца – Сандра и Маркос.
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!