Планът на Мей за Brexit – тайна стратегия или пълен хаос?

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
263

Източници от правителството разкриват пълен хаос в публичната администрация и казват, че премиерът отлага взимането на решения
Снимка: архив Ройтерс
Ако министър-председателят Тереза Мей има подробен план за Brexit, то той е доста потаен, пише коментаторът Гай Фолкънбридж за Ройтерс.
От референдума на 23 юни насам Мей е била с ясна позиция само по това дали Великобритания ще излезе от Европейския съюз (ЕС) и по официалното задействане на преговорите за напускане до края на март 2017 г.
Мей казва, че би било глупаво да разкрие картите си преди да започнат едни от най-сложните преговори в европейската история след Втората световна война, които могат да решат съдбата както на нейния пост като министър-председател, така и на петата по големина икономика в света.
„Абсолютно вярно е, че на този етап не представяме всеки детайл по предложената от нас стратегия за преговори, защото това би било най-добрия начин да получим най-лошата сделка за Великобритания“, коментира Мей пред парламента.
Тя ще присъства на срещата на високо равнище в Брюксел в четвъртък, но не е поканена на вечерята, на която лидерите от останалите 27 страни членки на ЕС ще обсъдят подхода си към Brexit.
Вотът на Великобритания за излизане от блока отвори редица въпроси, включително дали износителите ще запазят безмитния си достъп до единния европейски пазар, а базираните във Великобритания банки ще могат да обслужват континентални клиенти. Въпросът с имиграцията и бъдещите права на много граждани на ЕС, които вече живеят в страната, дори няма нужда да се споменава.
Липсата на конкретна позиция на правителството върху тези и много други въпроси объркват съюзниците на Мей и шефовете на компании, докато инвеститорите се опитват да решат какво може да означава Brexit за бъдещето на бизнесите им и за Лондон – единствения финансов центърв ЕС, който конкурира Ню Йорк.
Поддръжниците на Brexit казват, че няма голям смисъл да се представят подробни искания, тъй като, предвид предстоящите избори във Франция и Германия следващата година и несигурното бъдеще на новото италианско правителство все още не е ясно кой ще бъде на власт в Париж, Берлин и Рим.
Друга неизвестна е как новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп, който заяви, че Brexit е нещо прекрасно, може да повлияе на раздялата, когато поеме поста следващия месец.
Зад цялата тази потайност се прокрадват признаци за пълен хаос. Когато Мей е поискала неформални преговори с германския канцлер Ангела Меркел на среща на 18 ноември в Берлин, най-силният лидер на Европа е блокирала този опит, казват източници, присъствали на преговорите.
След като месеци наред отказваше да спекулира каква може да е преговорната позиция на Великобритания, министърът по Brexit Дейвид Дейвис заяви пред парламента този месец – почти между другото, че ще обмисли плащания към ЕС, за да получи достъп до пазарите – ход, който същия ден изпрати паунда с почти 2 цента нагоре.
Правителството се бори и изгуби делото във Висшия съд по това дали Мей може да задейства Brexit без одобрение на парламента. След решението кабинетът обжалва пред Върховния съд, като решение се очаква следващия месец.
Мей отхвърли публичните обсъждания по различни варианти за Brexit, настоявайки, че тя ще получи правилната сделка за Великобритания. Пред ВВС този месец тя каза само, че сделката ще отразява цветовете на британския флаг. „Хората говорят какъв ще бъде излизането – твърдо или меко, сиво или бяло? Всъщност ние искаме червен, бял и син Brexit: това е правилният Brexit за Великобритания, правилната сделка за Великобритания“, каза тя.
Някои британски представители обаче в частни разговори споделят за безпорядък в публичната администрация, признават, че има малко яснота за това как ще проработи Brexit, и казват, че Мей отлага взимането на решения.
Малкото подробности около Brexit помагат и за това правителството ѝ и управляващата Консервативна партия да стоят един зад друг.
Документ на консултантската къща Deloitte говори за сериозен хаос сред британските лидери. Изтеклият документ предполага, че Мей се опитва да контролира основни въпроси около Brexit, министрите са разделени в позициите си, а сред публичната администрация цари смут. Правителството отрече твърденията в документа.
Високопоставен служител на администрацията пък изпрати предупреждение към държавните служители, заплашвайки ги с уволнение, ако направят чувствителни подробности около Brexit публични. Този документ съответно също изтече в медиите.
Поне петима директори на големи британски компании са казвали за Ройтерс, че са искали яснота от правителството, но не са получили такава.
Чужди дипломати казват, че няма единна британска позиция по Brexit, а по-скоро множество различи изказвания – направени публично и в частни разговори, от редица министри.
„Просто не знам какво искат британците: явно искат достъп до единния пазар и ограничения на имиграцията“, казва високопоставен дипломат от страна членка на ЕС, поискал анонимност. „Отвъд това, не съм сигурен. Всичко е много неясно. Може би има голяма цинична стратегия към неяснота, но не съм убеден в това“, допълва дипломатът.
Мениджър на хедж фонд, който подкрепя Brexit, хвали стратегията на Мей, казвайки, че икономическата сила и интеграция на Великобритания в икономиката на ЕС ще гарантира благоприятна сделка.
„Само защото сме заредени с козове, това не означава, че трябва да сваляме маската си“, казва Савас Савури, партньор в Toscafund, която управлява 2 млрд. паунда. „Тези, които „играят“ покер играта на Brexit срещу нас бързо ще се откажат“, допълва той.
Високопоставен представител на друга страна членка на ЕС казва, че остава неясно как ще протекат преговорите по Brexit, макар че според него сделка ще бъде постигната.
„Проблемът в момента е, че възприятията са твърде различни между Лондон и останалите европейски столици. Тревожа се, че има много пространство за неразбирателство“, казва дипломатът. „Въпросът е колко скъпа може да се окаже сделката за Великобритания“, заключава той.
По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Миглена Иванова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!