Пекин предупреди Лондон да не дискриминира Huawei при разработването на 5G мрежа

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
126

Китайският посланик във Великобритания Лю Сяомин сподели, че Лондон трябва да реши самостоятелно дали да блокира достъпа на компанията до мрежата
Снимка: Ройтерс

Китай предупреди Великобритания да не дискриминира компаниите, които участват в разработването на 5G мрежи и да се противопостави на натиска от други страни относно съвместната дейност с китайския технологичен гигант Huawei Technologies, съобщава Ройтерс.
Huawei, най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света, е подложен на сериозно разследване, след като Съединените щати притиснаха съюзниците си да не използват технологиите на компанията, заради опасения от китайски шпионаж. Huawei отрича това.

Анонимни източници съобщават пред Ройтерс, че британският Съвет за национална сигурност (NSC) е решил да блокира Huawei от всички основни части на местната 5G мрежа и да ограничи достъпа на компанията до второстепенните части на същата тази мрежа.

Китайският посланик във Великобритания Лю Сяомин защити Huawei пред Sunday Telegraph, като сподели, че Лондон трябва да вземе това решение самостоятелно в съответствие с националните интереси на страната.

„Последното нещо, от което светът се нуждае, е въвеждането на каквито и да било дискриминационни мерки спрямо компаниите, които участват в развитието на 5G мрежата. Последното нещо, което Китай очаква от отворената и честна „глобална Великобритания“ е пазар, който не предлага равнопоставеност“, пише Сяомин в писмо до медията.

Той споделя още, че опасенията относно сигурността при разработването на тази мрежа са разбираеми, но те трябва да бъдат направлявани.

„Рисковете трябва да се разгледат сериозно, но не бива да се допуска тези рискове да събуждат страхове. Те могат да бъдат управлявани, при условие, че страните и компаниите работят заедно“, коментира още Сяомин.

По статията работи: Аспарух Илиев
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!