Пътуване с Асансьор в Лондон

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
459

Актьорите Бисер Маринов и Янислава Линкова в сцена от “Асансьорът”. Фото: Кристиян Георгиев

Разговор на Бойко Боев от Разходки из Лондон с Малин Маринов, постановчик на пиесата “Асансьорът” на Георги Марков, преди предстоящото й представяне в Лондон на 25 ноември.
Запитвали ли сте се кой известен българин свързвате най-много с Лондон? За мен това е писателят Георги Марков.
Марков пристига в Лондон през 1970 г. В този град подготвя есетата си за живота в социалистическа България, оттук гласът му достига по радиото до сънародниците му в родината, в Лондон създава семейство и умира след като е отровен от комунистическите тайни служби на 7 септември 1978 г. Лесно ми е да си представя как духът на Марков продължава да витае над британската столица.
Всеки път, когато минавам по моста Ватерло, където е извършено покушението срещу писателя, се улавям как си мисля за Марков. Питам се как той би оценил положението в България днес и как би се отнасял към българската диаспора в Лондон.
Чудесно е, че имаме възможност да общуваме задочно с Георги Марков благодарение на творбите му. На 25 ноември в Лондон ни предстои да гледаме пиесата на Марков “Асансьорът”. Спектакълът е дело на млади творци, начело с Малин Маринов. Разговарям с него преди предстоящото представление в лондонския Regent Hall.
“Преди три години с брат ми, актьорът Бисер Маринов, решихме да направим съвместен театрален спектакъл. Спряхме се на “Асансьорът”, тъй като пиесата е непозната, с малко герои, смислен текст и съвременна проблематика. Към творческия ни екип се присъедини актрисата Янислава Линкова, която си партнира с брат ми на сцената, а аз съм постановчик.
Завършил съм “Драматургия” в Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“, но въпреки това за мен беше неочаквано откритие да попадна на толкова силен текст на българска пиеса. Текстът ми звучеше като поезия и ми хареса предизвикателството да направя от него запомнящо се театрална представление.
За да поставим пиесата на Марков, се нуждаехме от съгласието на неговия братовчед, Любен Марков, който има авторските права. Не знаехме дори кой е той. И започнахме да го търсим почти като Шерлок Холмс и д-р Уотсън …Първата ни среща с него беше през една късна, есенна вечер. Г-н Марков веднага оцени силната ни мотивация да направим добър спектакъл.
Работихме усилено върху постановката, търсейки точното художествено решение на всяка сцена. Открихме много общо между героите и нас. Вероятно всички познават усещането да си като заседнал в асансьора на живота и да се опитваш да потеглиш неистово, натискайки всички бутони.
А Лондон е една почти 20 годишна мечта! Като възпитаник на английска гимназия, познавам британската история, култура, изкуство. Много неща бих искал да видя от Лондон, но преди всичко искам да допринеса за приятното потапяне на зрителите в света на Георги Марков, чийто „Асансьор“ вероятно никога не е подозирал, че един ден не само ще потегли, ами и ще прелети над Ла Манша!”


Актьорът Бисер Маринов в сцена от “Асансьорът”. Фото: Кристиян Георгиев
Представлението на пиесата “Асансьорът” е на 25 ноември в зала Regent Hall, 275 Oxford St, Mayfair, London W1C 2DJ. Повече информация и билети: https://budilnik.yapsody.com/

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!