Пакистанските терористи нямат нищо общо с атентата в Бостън

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
319

"Ние вярваме в атакуването на САЩ и техните съюзници, но не сме замесени в този атентат", заяви говорителят на движението Техреек-е-Талибан Пакистан - Ехсанулах Ехсан.


Това е групировката, която пое отговорност за заговора за бомбен атентат на Таймс Скуеър през 2010 година. В момента категорично заявяват, че нямат нищо общо с експлозиите, които убиха трима души и раниха над 100 в Бостън.

“Ние нямаме никаква връзка с този бомбен атентат, но ще продължим да ги атакуваме, при всяка възможност”, допълни той.

Експлозиите през нощта по време на Бостънския маратон, едно от основните спортни събития в САЩ, станаха причина градове като Ню Йорк и Лос Анджелис да обявят състояние на тревога и върнаха спомените от атентатите от 11 септември 2001 година. Във видео в интернет, качено вероятно от TTP, движението поема отговорност за бомбен атентат на Таймс Скуеър в Ню Йорк на 1 май 2010 година, за който американецът от пакистански произход Фейзал Шахзад беше осъден на доживотен затвор.

По-късно говорител на пакистанските талибани отрече движението да е обучавало или наемало Шахзад. TTP е базирано в северозападната племенна зона на Пакистан, близо до границата с Афганистан, и е обвинявано за някои от най-кървавите самоубийствени атентати в Пакистан.

Редактор: Десислава Мирчева
Actualno.com

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!