Откриха огромен скелет на праисторическо морско чудовище (СНИМКИ)

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
50

Палеонтолози отбелязват, че това е най-цялостния подобен скелет, откриван във Великобритания

Снимка: Instagram

Палеонтолози направиха едно от най-невероятните открития на територията на Великобритания. Става въпрос за скелета на праисторическо морско животно, което е било с гигантски размери.

 

Скелетът е открит близо до язовира Рутланд Уотър в Англия. Заслужава да се отбележи, че този скелет на ихтиозавър е най-цялостният от всички, откривани досега на територията на Великобритания, съобщава “Гардиън”.

Откритият скелет е дълъг цели 10 метра. Черепът тежи почти един тон. Това невероятно морско влечуго е живяло преди около 180 милиона години.
Някои специалисти са нарекли ихтиозаврите морски дракони, защото са имали невероятно големи зъби и очи. Новооткритата находка може да бъде наречена най-цялостната, правена някога в историята на британската палеонтология.

Вкамененият скелет на ихтиозавър е намерен от Джо Дейвис, който работи за Фонда за дива природа на графство Лестършир. Откритието е направено близо до язовира Рутланд Уотър.
Палеонтологът д-р Дийн Ломакс заявява, че останки от ихтиозаври са откривани в Обединеното кралство много пъти преди това, но този скелет е най-големият и същевременно най-добре запазеният. Находката се смята за най-великата в историята на британската палеонтология.

Ихтиозаврите са се появили на нашата планета преди почти 250 милиона години. Пълното им изчезване настъпва преди около 90 милиона години. Размерът на тези уникални същества варирал от един до 25 метра. Формата на тялото им е била подобна на тази на днешните делфини.
През 70-те години на миналия век, когато се строи язовирът Рутланд Уотър, археолозите откриват два скелета на ихтиозаври. Те били непълни и не толкова големи. Марк Евънс казва, че още когато се виждала само част от новата находка, той вече знаел, че това е най-големият скелет на динозавър в региона.
fakti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!