Откажете се от селфи: Жертви и разрушения в бурята “Юнис”

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
313

Жена се бори с вятъра на плажа на белгийския град Бланкенберге. Ветрове със скорост над 133 км/ч бяха регистрирани по белгийското крайбрежие

Британските власти призоваха хората да се откажат от рисковани селфита и снимки на бурята “Юнис”, която връхлетя в петък Великобритания с рекордни ветрове и вълни, които се извиха над покривите на крайбрежните сгради.

“Юнис” удари Великобритания с ветрове до 196 км. в час, рекорд за Англия. В момента тя преминава северна Франция, Белгия и Нидерландия и доближава бреговете на Дания.

Човек, загина под паднало дърво в Ирландия и поне още трима намериха смъртта си в Нидерландия при сходни обстоятелства.

“Една драматична снимка или селфи не си струва да рискувате живота си, а тези, които отиват на брега, за да снимат, също излагат на риск спасителите”, призова командир на британската бреговата охрана, призовавайки хората да стоят далеч от брега.

 

Младежи си правят снимки в разгара на бурята "Юнис", която удари Белгия в петък следобед

© Reuters

Младежи си правят снимки в разгара на бурята “Юнис”, която удари Белгия в петък следобед

 

При тези обстоятелства и една вълна е достатъчна, каза Бен Хамблинг, добавайки, че службата получава множество сигнали за хора на брега, които снимат вълните и даже са довели децата си.

 

Поне три жертви в Нидерландия

 

Нидерландските власти изпратиха СМС-и на гражданите да не излизат навън и да търсят Бърза помощ само при краен случай, тъй като спасителните служби са претоварени от повиквания.

 

“Не излизайте повече навън. Наистина е опасно”, пише в съобщението на властите в Амстердам.

 

Влаковете в Нидерландия бяха спрени, а децата върнати от училище по-рано. Кралската метеорологична служба издаде предупреждение за вятър до 130 км/ч в бреговите райони.

 

Съобщава се за поне три жертви, включително велосипедист, затистнат от падащо дърво и пешеходец, ударен от изтръгнато от вятъра дърво.

 

436 полета (20% от дневния трафик) бяха отменени във Великобритания. Нидерландия съобщи, че са анулирани близо 170 полета само от летището край Амстердам заради рекордните пориви на вятъра.

 

Съобщения за паднали дървета и разрушения в Нидерландия, където поне трима души загубиха живота си

© Reuters

Съобщения за паднали дървета и разрушения в Нидерландия, където поне трима души загубиха живота си

 

Множество разрушения, включително на части от покрива на Q2 Arena в Лондон и на стадиона ADO Den Haag в Хага са причинени от бурята.

 

Ранени и повредени сгради и в Белгия

 

В Белгия кран падна върху току-що построена болница в Турне. Съобщава се за трима ранени, двама тежко. Единият от пострадалите е с риск за живота, заради травми, получени от училищна дъска, съборена върху него от вятъра.

 

Има повредени по сгради в крайбрежните райони. В Остенде следобед беше реистриран вятър със скорост 133.2 км/ч. За няколко часа беше прекъснато движението на влаковете. Предупреждението за опасно време е издадено до полунощ българско време. Парковете ще бъдат затворени поне до вторник, за да се разчистят падналите дървета.

 

В северна Франция имаше прекъсвания в автомобилния трафик заради обърнати от вятъра камиони по магистралите.

dnevnik.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!