Отиде си големият актьор Стефан Данаилов

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
46

На 76-годишна възраст си отиде големият театрален и филмов актьор Стефан Данаилов. Той е починал тази сутрин в 00.15 ч., съобщиха от Военномедицинска академия на БТА.

 

В последните години той страдаше от паркинсон и сърдечни проблеми, а преди време преживя онкологично заболяване. През лятото след падане Данаилов се подложи на операция на тазобедрената става. В началото на този месец актьорът беше приет във ВМА заради белодробен проблем.
Данаилов до последно играеше в театъра – участваше в постановката “Актрисата” от Питър Куилър в Народен театър “Иван Вазов”. В последните години той се появяваше по телевизията в сериалите “Фамилията”, “Стъклен дом” и “Столичани в повече”. Данаилов преподаваше в НАТФИЗ, където студентите смятаха за чест да бъдат напътствани от него, и беше известен измежду тях като “Мастера”. Той пое осмия си клас през 2016 г.
Стефан Данаилов е роден на 9 декември 1942 г. в София. Когато влиза в казармата, харесва униформата на отзован от флота войник, и самият иска да отиде във флота, но така и не го прави. Всъщност не е мечтаел да бъде моряк, но обича морето през целия си живот – харесва му, че то е открито, а планините някак го потискат.
Открива професията на актьора още на 14-годишна възраст, когато се снима във филма “Следите остават” (1956 г.). Въпреки това първоначално смята да следва история, преди актьорът Иван Кондов – тогава съпруг на сестра му, да го убеди да учи във ВИТИЗ (бел. ред. – сега НАТФИЗ). Попада в класа на Стефан Сърчаджиев, който умира по време на втората година на неговото следване, затова класът е поет от Методи Андонов и проф. Атанас Михайлов.
След завършването си активно играе в театъра и в киното, а огромната му известност идва, когато е едва на 27 г. с ролята на майор Деянов в телевизионния сериал “На всеки километър”. Години по-късно отбелязва, че славата е нещо променливо и ясно съзнава, че никога няма да достигне същата известност, колкото по времето на този сериал. Сред най-известните филми, в които участва, са “Инспекторът и нощта”, “Дами канят”, “Черните ангели”, “Топло”, но самият най-много цени ролята си в “Иван Кондарев” на режисьора Никола Корабов по едноименния роман на Емилиян Станев.

От 1979 г. е част от трупата на Народния театър, където прави десетки запомнящи се роли. Член е на БКП от 1975 г. и е секретар на първата партийна огранизация в Народния театър. Вероятно поради това след 1989 г. трябва да се доказва наново. Тогава играе в италианския сериал “Октопод”, който го прави известен и извън България.

Стефан Данаилов е дългогодишен депутат от БСП и се възприема като едно от любимите лица на социалистите. Често той е влизал в ролята на обединител след вътрешнопартийни разправии, в т.ч. и при напрежението заради съревнованието за лидерския пост през 2016 г., когато Корнелия Нинова спечели пред Михаил Миков. Тя го направи и зам.-председател на БСП.

Друга “роля” на Данаилов е на “дърпащия” подкрепа за партията. Той бе кандидат за вицепрезидент на БСП на изборите през 2011 г., когато Ивайло Калфин загуби с малка разлика от Росен Плевлениев. Актьорът бе председател на инициативния комитет, който издигна Румен Радев за президент през 2016 г.
Стефан Данаилов бе министър на културата от 2005 до 2009 г. в кабинета на тройната коалиция.
dnevnik.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!