Отчетено е най-силното поевтиняване на жилищата на Острова от началото на пандемията

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
158

Във Великобритания това се дължи на високите лихви по ипотечните заеми и политическата нестабилност

Снимка: Shutterstock

През ноември средната цена на жилище във Великобритания е спаднала с 0,9% до 268 282 паунда (309 500 USD), съобщи Nationwide. Това е най-резкият спад от юни 2020 г. и много по-силен от очакванията на икономистите (-0,3%).

Данните доказват, че пазарът на недвижими имоти сега е в етап на спад, като експерти прогнозират, че цените може да паднат с над 10%. Това ще обърне някои от печалбите, постигнати през последните 2 години. „Пазарът със сигурност беше засегнат от сътресенията след минибюджета, които доведоха до рязко покачване на пазарните лихвени проценти“, каза Робърт Гарднър, главен икономист в Nationwide. „По-високите разходи за заеми ограничават достъпността на жилищата във време, когато финансите на домакинствата вече са под натиск от високата инфлация.“

Лихвите по ипотечните кредити на Острова бяха близо до върховете, наблюдавани за последно по време на финансовата криза от 2008 г.

Одобрените ипотечни заеми са паднали с 10% през ноември, показват данни на Bank of England, което е пръв признак за натиск върху достъпността.

По-високите ипотечни лихви означават, че типичните купувачи на жилище, тези които купуват първи дом, плащат 45% от заплатите си, за да си осигурят жилище, според Nationwide. Това е подобно на нивото, което преобладаваше преди световната финансова криза преди повече от 10 години и е нагоре от 34% в началото на настоящия цикъл на повишаване на BoE.

Според Кралския институт на сертифицираните геодезисти брокерите на недвижими имоти очакват цените на жилищата да се понижават през цялата година, тъй като високите лихви по ипотечните кредити плашат потенциалните купувачи.
Банките са особено песимистични, като Lloyds Banking Group Plc очаква спад от 7,9% през 2023 г., а анализаторите на Credit Suisse казват, че цените на жилищата „лесно могат да паднат с 10% до 15%“.

fakti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!