От днес: “Живот на кредит” за човечеството на Земята

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
145

Хората потребяват ресурси като за 1,7 планети

Снимка: visualhunt.com

От днес (2 август) човечеството започва да живее “на кредит”, тъй като вече е потребило ресурсите, които Земята би могла да регенерира за годината. Това показват данните на международната научноизследователска организация Global Footprint Network.

Денят, в който човечеството усвоява всички ресурси за годината и започва да надпотребява, настъпва все по-рано всяка година, посочва организацията. Това включва обезлесяване, суша, недостиг на прясна вода, ерозия на почвата, загуба на биоразнообразие и натрупване на въглероден диоксид в атмосферата.

Организацията публикува и нов калкулатор, в който всеки човек може да измери собствения си екологичен отпечатък и личната му дата, от която започва да живее на кредит. Ако тя е преди 2 август, то това означава, че личното потребление на ресурси е по-високо от средното за света. Ако денят настъпва по-рано от 24 април, личното потребление на ресурси е по-високо и от средното за Германия, а ако е преди 14 март – е по-високо и от средното за САЩ.

Най-голямо разхищение на ресурси се отчита в Люксембург, който е изхабил годишната си “дажба” още на 17 февруари. Следва Катар – най-големият производител на природен газ в света, с 19 февруари.

Австралия е потребила ресурсите си за една година до 12 март, Канада – до 13 март, а САЩ – до 14 март.

Най-екологично се живее в Хондурас, където годишните ресурси се очаква да задоволят потребностите на населението до 31 декември.

За България този ден е настъпил на 19 юли през тази година.

Към момента населението на Земята използва ресурси като за 1,7 планети. Същевременно намаляването на глобалния екологичен отпечатък с 50% ще премести деня на превишаване на ресурсите с 89 дни.

Основен екологичен отпечатък върху Земята има храната. Намаляването на хранителните отпадъци наполовина по света може да отмени тази дата с 11 дни, изчислява организацията заедно с Центъра за храната и храненето на концерна Barilla. Консумирането на по-малко протеино-интензивна храна в световен мащаб може да отмести този ден с 31 дни.

“Нашата планета е ограничена, но човешките възможности не са такива. Да живеем в рамките на средствата на една планета е технологично възможно, финансово изгодно и единственият ни шанс за проспериращо бъдеще”, коментира Матис Вакнергаел, главен изпълнителен директор на Global Footprint Network, един от създателите на калкулатора за екологичния отпечатък.
Повече подобни новини четете в Investor.bg
По публикацията работи: Миглена Иванов
dnes.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!