От днес: И градските разговори – с код

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
517

От днес влиза в сила изискването на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) избирането на фиксираните телефонни номера в рамките на едно населено място да става с код за населеното място и с префикс 0.

Според регулатора така ще се уеднакви избирането на градските и на междуградските телефонни номера, което ще бъде в полза както за потребителите, така и за конкуренцията на пазара.
Досега номерата в същото населено място се избираха без префикс 0 и съответния код на града или селото.
От днес потребителите в София например ще трябва да наберат 02 преди номера на търсения от тях абонат в същия град, а тези от Пловдив – 032.
Променя се и начинът на избиране на кратки номера за регионални услуги. Те вече ще бъдат избирани с префикс и съответния географски код на областен център в България.
Например “Точно време” от София и област София ще се избира с 02 180.
Не се променя избирането на номерата за спешни повиквания – 150, 160, 166 и 112, на номерата за предоставяне на хармонизирани услуги със социална значимост от обхват 116 и на номерата за достъп до справочни услуги от обхват 118.
Промяната в набирането няма да повлияе върху таксуването на разговорите, категорични са от регулатора.
Някои от телекомите вече възразиха срещу новото изискване на комисията.
Отговорът на регулиращия орган е, че компаниите са имали повече от една година, за да въведат техническите изменения в мрежите и да информират абонатите си.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!