Още 6 нации ще бъдат включени в Конституцията на Северна Македония, българите са сред тях

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
83

Проектът ще бъде представен на правителството и внесен за гласуване в парламента
Македонската конституция трябва да включва не само българите, хърватите и черногорците, но и словенския, еврейския и египетския народ.

Това е предложението на работната група, която само след едно заседание изработи документа за изменението на Конституцията на Република Северна Македония.
Приетото от работната група предложение-инициатива сега ще бъде представено на правителството, което от своя страна ще трябва да го предаде в парламента. Работната група за конституционни промени предлага в преамбюла на конституцията да бъдат добавени българската и още пет нации.

“Промените са в раздела на преамбюла чрез добавяне на няколко нации. След босненския народ се добавят думите: български народ, хърватски народ, черногорски народ, словенски народ, еврейски народ, египетски народ. Освен това втората поправка е в частта, която говори за диаспората и в поправка 35, която е заменена от член 49 и поправка 2. В тази поправка на Конституцията, която заменя член 49 и поправка 2, след босненския народ са домавени следните думи: „народи, които бяха посочени в преамбюла”, каза председателят на комисията Маргарита Цаца-Николовска, цитирана от БГНЕС.

От кабинета на президента Стево Пендаровски потвърдиха, че законите от парламента са пристигнали при тях. В следващите дни държавният глава ще разгледа и анализира окончателните варианти на петте законови поправки, след което ще вземе решение дали да ги подпише, за което обществеността ще бъде своевременно информирана, съобщиха от кабинета на Пендаровски.

Снимка: БГНЕС
bgonair.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!