Още 3 деца жертва на бактериалната инфекция на Острова

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
193

Случаите на скарлатина са много повече от други години по това време

Снимка: Pixabay

Във Великобритания починаха още три деца от бактериална инфекция, причинявана от стрептококи от група А. Фармацевтите сега започват да дават директно на пациентите алтернативни форми на пеницилин след временните затруднения със снабдяването с антиботици, предаде кореспондентът на БНР.

По данни на Агенцията за здравна сигурност вече има 19 жертви на бактериалната инфекция, 16 от които в Англия. Случаите на скарлатина са много повече, отколкото предишни години по това време.

Експерти препоръчаха на родителите, които забележат симптоми на заболяването, незабавно да търсят медицинска помощ. Във Великобритания много рядко се предписват антибиотици, но предвид на тревожната ситуация и като превантивна мярка за разпространение на заразата Агенцията за здравна сигурност даде „зелена светлина“ за по-масовото им използване. Това обаче породи по-голямо търсене на антибиотици и се оказа, че има проблем със снабдяването на аптеките.

Лекарите могат да предписват антибиотици с пеницилин по домовете за лечение на бактериални инфекции с по-слабо проявление, но по-тежките случаи трябва да се третират в болница. По закон аптекарите трябва да дават точно лекарството, което е посочено в рецептата. Ако това лекарство го няма, пациентът трябва да се върне при общопрактикуващия лекар, за да му даде нова рецепта.

Според новите разпоредби обаче сега това отпада и аптекарят може да даде на пациента алтернативно лекарство, в конкретния случай алтернативен антибиотик. Симптомите на бактериалната инфекция са доста грипоподобни – възпалено гърло, главоболие, треска и мускулни болки. Ако има и обрив, това може да бъде скарлатина, за чието лечение са необходими антибиотици.

По публикацията работи: Елка Василева

dnes.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!