Още 100 ИТ специалисти ще наеме центърът на Royal Bank of Scotland в България

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
72

В рамките на центъра от офисите на CSC в София и Варна вече работят активно 50 специалисти, до април трябва да станат 150
Кевин МакГийди е Delivery Manager от страна на Royal Bank of Scotland (RBS) по проекта на CSC/RBS за изграждането на нов Center of excellence for Software Development в България.

Започва да се занимава с компютри още като дете, а на 14 вече програмира – първоначално на ZX spectrum. За да запълни времето между зареждането на игри като Green Berret, решава да се захванe с ръководството на собствения си компютър и се научава на BASIC. Това разпалва интереса му и го насочва към компютърните технологии и математиката. Работил е по разработката на редица технологии в рамките на банковия бизнес, най-вече в Лондон. През годините преминава през разнообразни позиции, включително програмист, бизнес анализатор, архитект, мениджър, ръководител на отдел. Сега ръководи проекта RBS/CSC Bulgaria.
Г-н МакГийди, на какъв етап е изграждането на центъра за софтуерна разработка за Royal Bank of Scotland в България?
Проектът стартира в средата на лятото на 2016 и в рамките на центъра от офисите на CSC в София и Варна вече работят активно 50 висококвалифицирани кадри. Подборът продължава по предварително зададен план, разработен предвид обективните нужди на проекта, и ще приключи през април 2017, когато в центъра ще работят 150 ИТ специалисти.
Разкажете ни повече за проекта RBS Near Shore Centre в България?
Финансовата криза предизвика необходимост от промяна в банковата индустрия и ние се изправихме пред нуждата да оптимизираме начина, по който оперираме с риска в нашите банки по света. Този процес беше ускорен от регулаторите чрез регламенти, като например Fundamental Review of the trading book (FRTB) and Risk Data Aggregation (BCBS239). Тези регламенти ще променят изцяло начина, по който ние изчисляваме и докладваме риска, и ние трябва да се съобразим с тях, за да останем в бизнеса.
Отговорът на Royal Bank of Scotland по отношение на тези регламенти е нашата програма за трансформация. Тя цели да преобразува най-доброто от нашия съществуващ набор от приложения за управление на риска в пълен технологичен пакет, който да е в съответствие с нормативните актове, но също така и да е икономически ефективен и да включва използването на нови технологии, когато това е целесъобразно.
Центърът в България беше създаден като част от цялостната организация, която включва центровете в Лондон и Индия, за да допринесе за осъществяването на тази фундаментална промяна.
Защо Royal Bank of Scotland избра България като локация за своя нов център за софтуерна разработка?
Съществуващите сега центрове в Лондон и Индия работеха на пълен капацитет, а ние имахме нужда бързо да увеличим нашия екип чрез привличането на високоспециализирани професионалисти. Това не беше възможно в Лондон или Индия поради ограничения на местния пазар на труда.
Решихме, че трябва да инвестираме в друг център, който може да се справи с необходимостта от разширяване на нашия капацитет. Искахме да създадем екип от способни експерти, които могат бързо да се организират и да сформират ефективен екип за RBS. Освен това искахме центърът да бъде във времева зона, близка до Лондон, за да можем да използваме възможно най-голяма част от работния ден за съвместна работа.
Считате ли, че се оправдават първоначалните ви очаквания за България? Тук намирането на ИТ специалисти не е лесна задача.
CSC ни представиха своя център в България, където освен това съществува пазар на висококвалифицирани кандидати с опит, завършили релевантно образование в областта на компютърните технологии, има и кандидати с опит във финансовия бизнес, работещи в различни банки и застрахователни компании. България е известна със своето добро математическо обучение, което за нас също е важен фактор.
Вече започнахме своето успешно сътрудничество и в момента имаме екип от около 50 професионалисти, които работят за RBS проекта.
Какви технологии са включени в проекта и какви ИТ специалисти търсите?
Търсим професионалисти за различни позиции: програмисти, бизнес анализатори, QA специалисти, системни анализатори, ръководители на екипи и ръководители на проекти. Повечето от отворените позиции са за програмисти с JAVA, но имаме и позиции с C# и C++. Също така търсим и програмисти big data, за да работят върху Hadoop със Spark и Scala. Тъй като кандидатите с този специфичен набор от нови технологии не са много, ние бихме обучили в тях някои от по-опитните JAVA специалисти.
За вас лично какъв е добрият кандидат за този проект?
Ключова е страстта към технологията и това, което правят, подплатена с отлични технологични и комуникативни умения. Кандидатите трябва да са отворени да научават нови неща, което ще им позволи безпроблемно да работят в тези високо ефективни екипи.
Какво в проекта би заинтригувало ИТ специалистите в България?
За кандидатите ние предлагаме опит в сферата на капиталовите пазари, а в България компаниите, които могат да предложат това, са малко. Сферата на проекта ще бъде нова за кандидатите и те ще получат възможност да видят и изпитат комплексна финансова технология в действие.
Кандидатите ще могат да програмират нов продукт за изчисление на риска, поглъщане на нови търговски емисии, агрегиране изчислението на риска в цялостната бизнес йерархия, създаване на екрани с потребителски интерфейс за въвеждане на сложни икономически данни или такива, базирани на математически модели и quant code.
Този проект не е само предоставяне на фунционалност на потребителите, а доставянето на код, който работи гладко на мащабни изчислителни платформи, състоящи се от изчислителни гридове, разпределени кешове и технологии за разпределение на big data.
Всичко това като резултат създава комплексна тематична област и технологична среда, които в комбинация с експертния опит на CSC и отлични условия за работа дават на повечето старши ИТ специалисти възможност да увеличат и разширят своите умения. …А ако това не е достатъчно за нашите нови попълнения, аз ще изровя моя ZX Spectrum от мазето, за да направим няколко практически сесии на BASIC.
economy.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!