ОЛАФ хвана нередности по европейски проект в Бургас

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
337

Усвояването на пари от еврофондовете у нас за пореден път попадна във фокуса на внимание на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. ОЛАФ разследва част от проект, чийто бенефициент е Община Бургас, а общата му стойност е 5 млн. лева.


За какво става въпрос – извършва се проверка на ремонта на Младежкия културен център в морския град. Разследването е започнало през октомври миналата година. Младежкият дом е бил посетен от проверяващи, които са направили оглед и са описали установените нарушения. Ръководителят на проверяващия екип Борислав Хлебаров призна за някои от тях. По проект старите електрически табла е трябвало да бъдат сменени с нови, но проверката е констатирала, че са оставени старите, които са пребоядисани. Цената за ново елтабло по проекта е 4 000 лева.

“Има и стари табла, има и нови табла. Ще бъде издаден доклад и ще могат всички да го видят”, каза Борислав Хлебаров, експерт АФКОС-МВР.

Станало е ясно също, че вместо да бъдат премахнати старите фаянсови плочки, новите са залепени направо върху тях.

“Същият проект се наблюдава и от ОЛАФ и просто няма как да избягаме от обективността, ако ние не го направим, ОЛАФ ще го направят” – поясни още Хлебаров, цитиран от БНТ.

Ако бъдат доказани нередностите при усвояването на европейските средства, Община Бургас ще трябва да върне усвоените до сега пари и да довърши проекта със собствени средства.

Поръчката за Facebook страница от МЗХ

Все още не е приключилла и проверката на ОЛАФ по проекта за популяризиране на “Програмата за развитие на селските райони” във Facebook и Twitter. Oбщественаta поръчка беше спечелена от фирма на бивши пиарки на Агенцията по храните, като те взеха 50 хил. лева за нея. От АФКОС са категорични, че проверката не е срещу бившия земеделски министър Мирослав Найденов.

“Бенефициент по този проект е Министерство на земеделието и храните. Да, Найденов е принципал на това министерство, но разследването е срещу самия бенефициент по проекта”, категорична бе Соня Клисарска – директор на дирекция АФКОС-МВР.

През 2012 година ОЛАФ е разследвала 74 случая у нас, свързани с нередности при усвояването на европейски пари.

Актуално, 20.03.2013

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!