Обсъждат ни за Шенген, решение не се очаква

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
1028

Съветът по правосъдие и вътрешни работи ще обсъди отново присъединяването на България и Румъния към Шенген.

Решение обаче не се очаква, тъй като Холандия обяви, че остава твърдо на позицията си „против” и не вижда смисъл въпросът да се обсъжда преди февруарския доклад на Eвропейската комисия, съобщи БНР.

Така въпреки усилията на полското председателство да сближи позициите компромис ще се търси догодина, когато ротационен председател на Европейския съюз ще бъде Дания.

Заради липсата на каквито и да било изгледи за положителна развръзка полското ротационно председателство дори искаше да оттегли от дневния ред добре известното си компромисно предложение, лансирано още през лятото: отваряне на въздушните и морските граници до края на март и вземане на решение кога да се отворят и сухопътните преди края на юли.

В крайна сметка Съветът на постоянните представители реши темата да бъде обсъдена, въпреки че не се очаква това да доведе до резултат.

Дипломати коментираха, че оптимистичните сценарии граничният контрол да отпадне поне отчасти през март догодина стават все по-малко вероятни не само по политически, но и по чисто технически причини.

Въздушни граници могат да се отварят само 2 пъти в годината – през пролетта и есента, когато със смяната на часовото време се коригират и полетните разписания.

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!