“Новичок” произведен в Русия? Британци не могат да докажат

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
155

Предоставили сме информацията на правителството, заяви експерт
Снимка: Reuters
Ръководителят на британска военна лаборатория заяви днес, че тя не е могла да докаже, че бойното нервнопаралитично вещество, с което бе отровен миналия месец Сергей Скрипал, е произведено в Русия, предаде Ройтерс.
“Ние можахме да го идентифицираме като “Новичок” и да установим, че това е боен нервнопаралитичен агент”, каза пред “Скай нюз” Гари Ейткънхед, шеф на Лабораторията за отбранителна наука и технология в Портън Даун, Англия.
“Не идентифицирахме точния източник, но сме предоставили научна информация на правителството, което после използва редица други източници, за да формира заключенията, стигнали до вас”, добави той.
Ейткънхед потвърди, че субстанцията изисква “изключително сложна методика за своето създаване, което е по силите само на държава”. Той добави, че лабораторията продължава да работи за осигуряването на допълнителна информация, която може да помогне за “доближаване” до източника на отровата. “Но досега не бяхме в състояние да направим това”, призна експертът.
Както е известно, Москва отрича да е замесена в отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в английския град Солсбъри на 4 март. От Лондон обаче твърдят, че това не е вярно и основната отговорност трябва да бъде поета от Русия.
По публикацията работи: Красимир Ангелов
dnes.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!