Нова такса за българи във Великобритания, посланикът ни иска обяснение

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
370

Българското посолство в Лондон предупреди, че британските власти са

въвели нова такса за обработване на документи, която ще засегне голяма част от живеещите във Великобритания сънародници. Тя е в размер на 55 паунда (125 лв.) и се заплаща от всяко лице, което кандидатства за някои от разрешителните за престой в страната.

Въвеждането й е станало с решение на британския парламент от 1 юли 2013 г., според което издаването на документи за граждани от Европейското икономическо пространство (ЕИП), потвърждаващи статута им съгласно европейското законодателство, става платено. Всички заявления, получени след тази дата, трябва да са придружени с документ за внесени 55 паунда, иначе ще бъдат отхвърлени.

За гражданите на България и Румъния таксата се въвежда при кандидатстване за регистрационни сертификати с формуляри BR1, които се отнасят за престой на студенти, самонаети, самоиздържащи се, както и за членове на семействата на лица, които имат право на работа в Обединеното кралство. Тя важи и за кандидатстващи с формуляри BR5 и BR6, които са за граждани на държави извън ЕИП, но са част от семействата на работещи легално във Великобритания българи и румънци.

Промяна има и във формулярите за висококвалифицирани лица (BR2), за работна карта (BR3) и за роднини на лица с работна карта (BR4), но за тях услугата по издаване на сертификат остава безплатна.

55 паунда ще трябва да плащат обаче всички граждани на ЕИП, включително българи и румънци, които кандидатстват за разрешение за постоянно пребивавене във Великобритания с документ EEA3.

Българският посланик в Лондон Константин Димитров е поискал от британските власти спешно разяснение на мотивите за направените промени и липсата на разумно предизвестие при обявяване на таксите, които се отнасят за граждани на България.

Още през февруари британското вътрешно министерство съобщи, че ще въведе такса от 55 паунда за европейски граждани, които искат да си извадят документ за пребиваване в страната. Намерението им бе определено от правозащитници като противоречащо на европейската директива за свободно движение, но обяснението на Лондон бе, че платените сертификати по принцип не са задължителни, а са за улеснение на притежателите им при общуване с местните власти.

На практика повечето социални и здравни служби обаче изискват документ, доказващ правото ти на престой в страната, за да ти предоставят услуга.

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!