Нова демокрация и ПАСОК получават заедно абсолютно мнозинство в парламента

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
642

Консервативната партия Нова демокрация и социалистическата ПАСОК получават заедно абсолютно мнозинство от 163 места в 300-членния парламент, обяви гръцкото министерство на вътрешните работи, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Според резултатите от преброяването на 81 процента от избирателните бюлетини консерваторите печелят 30,5 процента от гласовете и ще имат 130 места в парламента. На второ място е Коалицията на радикалната левица СИРИЗА с 26,57 процента и 71 депутати, а трета е социалистическата ПАСОК с 12,48 на сто и 33-ма депутати.
Днес министърът на вътрешните работи на временното правителство ще се срещне с председателя на парламента, за да му връчи официалните резултати от изборите. След това с резултатите официално ще бъде запознат президентът Каролос Папуляс.
По-късно днес Папуляс ще приеме 61-годишния лидер на Нова демокрация Андонис Самарас, за да му връчи, съгласно конституцията на страната, първия мандат за съставяне на коалиционно правителство. Нова демокрация получи най-много гласове на изборите, но не достатъчно за сформиране на самостоятелен кабинет, посочва БТА.
Гърция ще изпълни задълженията си пред международните кредитори в рамките на сключените с ЕС и МВФ споразумения, заяви Андонис Самарас. Той направи изявление в атинския Дворец на конгресите “Запион”. “Ние ще изпълним задълженията си пред международните кредитори и ще работим с тях”, изтъкна Самарас. “Гръцкият народ гласува за европейския курс на Гърция и нашето оставане в еврозоната. Народът гласува за такава политика, която ще позволи създаването на нови работни места, ще осигури икономическото развитие, справедливост и сигурност за гръцкото общество”, добави лидерът на консерваторите. Обръщайки се към Европейския съюз, Самарас заяви, че смята да изпълни задълженията, които Гърция е поела.
Самарас още вчера призова всички партии да участват в правителство на националното единство. Той ще има три дни за съставянето на правителство. Aко Самарас не успее да състави кабинет, президентът ще предаде мандата на лидера на втората по значимост политическа сила в парламента – левите радикали. В случай, че и СИРИЗА не успее да се договори с никой, мандат ще получи лидерът на ПАСОК, която зае трето място на изборите. Ако и той се провали, последната възможност за съставяне на правителство ще стане срещата на лидерите на политическите партии под егидата на президента. При пореден неуспешен опит Гърция ще бъде изправена след месец пред трети парламентарни избори.
След обявяването на резултатите лидерът на Коалицията на радикалната левица /СИРИЗА/ Алексис Ципрас отхвърли възможността партията му да участва в коалиционно правителство с консервативната партия Нова демокрация. “Ние активно ще участваме в политическия живот на страната от позицията на главна опозиционна партия. Всички трябва да знаят, че строгите мерки за  икономии и разпродажбата на държавна собственост не могат да продължават, защото народът ги лиши от законност”, заяви Ципрас. По думите на лидера на левите радикали “народът даде ясно поръчение за разтрогване на споразумението с международните кредитори”. “Отказът от строгите мерки за икономии е единственото жизнеспособно решение за Европа. От понеделник ние продължаваме борбата, убедени, че бъдещето не принадлежи на изплашените от чуждестранните кредитори. Ще дойде нов ден за Гърция”, добави лидерът на СИРИЗА.
По-рано в неделя лидерът на гръцката социалистическа партия ПАСОК Евангелос Венизелос предложи да бъде съставено правителство на националното единство от четири партии – Нова демокрация, ПАСОК, СИРИЗА и Демократичната левица.

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!